Ez történt

2024.02.07. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A jövő katonáit toborozták a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban

Fotó: Pezzetta Umberto

A jövő katonáit toborozták a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban

Egy önjáró löveg és az újgenerációs Gidrán katonai jármű volt a fő látványossága az „Embert a vasra!” elnevezésű országos kampánynak, amely kedden Zalaegerszegre érkezett. A program során fórumbeszélgetések és különféle bemutatók segítették a fiatalokat a pályaválasztásban vagy az idősebbeket a pályaorientációban, bemutatva a katonai életpályát. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, valamint a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár által szervezett alakulat és technikai bemutató célja az volt, hogy az érdeklődők hiteles információkat kapjanak a Magyar Honvédségről és annak társadalmi szerepéről. Ezen az alkalmon többek között a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár által kínált kiemelkedő lehetőségekről is informálták a résztvevőket. A Lynx után most a PzH2000 önjáró lövegek leendő kezelőszemélyzete is bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályáját Tatán. Több fórumon is elhangzott már, miszerint a honvédség kötelekében dolgozni élethivatás, amit többféle illetménnyel is honorálnak.

 

Az internetes biztonságról tartottak előadást nyugdíjas pedagógusoknak Zalaegerszegen

Húsz évvel ezelőtt, 2004-ben hirdették meg első alkalommal a napot a biztonságosabb internetért, amit azóta világszerte február 6-án tartanak meg. Ebből az alkalomból kedden a Keresztury VMK-ban a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület rendezett összejövetelt, amelyen a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztály munkatársai is részt vettek. Az alosztály vezetője, Tóth László alezredes arról számolt be, hogy a nyugdíjas szervezetek Életet az Éveknek Országos Szövetsége bevonásával tájékoztató programokat szerveztek, ennek egyik állomása a zalaegerszegi összejövetel. Az előadásoknak az a fő üzenete, hogy személyes adataink biztonságára minden körülmény között vigyázni kell. Nem szabad kiadni a személyes, vagy banki adatokat, mert ezekkel nagyon könnyen vissza lehet élni. Tóth László azt javasolta, online felületeken soha ne rögzítsük bankkártyánk adatait, a vásárláshoz használt számlán pedig csak a vételhez szükséges összeg legyen, a gyanús e-maileket elolvasás, megnyitás nélkül töröljük.

 

Az egri középiskolások készítették a legjobb applikációkat

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban tizedik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a PENdroid országos informatikai verseny döntőjét, melynek azóta megszületett az eredménye. Az idei feladat is nagy kihívás elé állította a tíz döntőbe jutott csapatot. Ezúttal az elkészítendő applikáció a kanizsai campus küldetéséhez hűen a Körforgásos játék fantázianevet kapta. Tehát a körforgásos gazdaság logikájából kell egyetlen elemet kiragadni és abból alkotni egy jól működő játékot. Ez a legjobban az egri Neumann-gimnázium "NullReferenceException" nevű egységének ment, hiszen felállhattak a dobogó csúcsára. Őket a másik csapatuk, a "Hapsik" együttes követte, a harmadik helyet pedig a fővárosi Verebély szakgimnázium "Viktor3spyg" gárdája szerezte meg. A legjobb zalai gárda, a zalaegerszegi Csány-technikum Steep Dive Studio csapata az ötödik helyen végzett, őket Rózsás Tibor tanár készített fel.

 

Kilencvenöten vették át diplomájukat a MATE keszthelyi Georgikon campusán

Kilencvenöt frissen végzett agrárszakember vette át diplomáját a MATE Georgikon campusán Keszthelyen. Ezúttal 17 szakterület végzett hallgatói kapták meg oklevelüket, közülük hatan kitüntetéssel zárták egyetemi éveiket. A végzősök nevében Király László Kristóf okleveles növényorvos búcsúzott. Dr. Rózsa László, a campus főigazgatója arról beszélt, az agrárszektor folyamatosan fejlődik, és a jól képzett szakemberekre mindig szükség van. Leszögezte: a Georgikon megadja azt a tudást, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott, a város és a Georgikon összetartozik, s az utóbbi ma már a minőség védjegye, amelynek a mezőgazdasági értékteremtés iránti elkötelezettség, a magas szintű, piacképes tudás szinte magától értetődő velejárója, mint ahogyan a patriotizmus és a lokálpatriotizmus is. Mindez gróf Festetics György és Nagyváthy János álmának beteljesítését jelenti, hangsúlyozta a város első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában