Vidéki értelmiség nélkül nincs élet sem…

2024.02.06. 17:30

Kilencvenöten vették át diplomájukat a MATE keszthelyi Georgikon campusán

Kilencvenöt frissen végzett agrárszakember vette át diplomáját a MATE Georgikon campusán Keszthelyen. Fogadalmukban arra tettek esküt, hogy folyamatosan fejlesztik az egyetemen szerzett tudásukat, munkájukkal pedig öregbítik az intézmény jó hírét.

Péter B. Árpád

Ezúttal 95 frissen végzett agrárszakember vette át diplomáját a Georgikonon

Fotó: Szabó-Soós Adrienn

Ezúttal 17 szakterület végzett hallgatói kapták meg oklevelüket, közülük hatan kitüntetéssel zárták egyetemi éveiket. A végzősök nevében Király László Kristóf okleveles növényorvos búcsúzott.

– Az itt eltöltött évek alatt rengeteg rendezvény és program segítette tanulmányainkat, oktatóink pedig stabil, megbízható és naprakész tudással ruháztak fel bennünket – jelentette ki.

Dr. Szendrő Péter: Ha nincs vidéki értelmiség, akkor nincs élet sem
Fotó: Szabó-Soós Adrienn

Dr. Rózsa László, a campus főigazgatója arról beszélt, az agrárszektor folyamatosan fejlődik, és a jól képzett szakemberekre mindig szükség van. Leszögezte: a Georgikon megadja azt a tudást, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon.

– A célunk, hogy világszínvonalú képzést nyújtsunk hallgatóinknak, hiszen ma már nemcsak egy régió, hanem a határokon átívelő, precíziós típusú mezőgazdaság számára kell szakembereket képeznünk. Egyetemünkön a szakterületek megújításával valósul meg ez a munka – emelte ki dr. Rózsa László.

Tizenhét szakterület végzett hallgatói kapták meg oklevelüket
Fotó: Szabó-Soós Adrienn

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott, a város és a Georgikon összetartozik, s az utóbbi ma már a minőség védjegye, „amelynek a mezőgazdasági értékteremtés iránti elkötelezettség, a magas szintű, piacképes tudás szinte magától értetődő velejárója”, mint ahogyan a patriotizmus és a lokálpatriotizmus is. Mindez gróf Festetics György és Nagyváthy János álmának beteljesítését jelenti, hangsúlyozta a város első embere.

– Aki az egyetemi nagycsalád tagja, az egyúttal számunkra mindörökre a város polgára is marad. Vesse bármerre a sors, nálunk mindig otthonra talál, Keszthely hazavárja – búcsúzott a hallgatóktól Manninger Jenő.

Fotó: Szabó-Soós Adrienn

Dr. Szendrő Péter, a MATE örökös rektora szerint az országnak szüksége van az agrárértelmiségre, hiszen több mint háromezer kistelepülés van hazánkban, „s ha nincs vidéki értelmiség, akkor nincs élet sem”.

A diplomaosztón a Georgikon emlékérmet Máté Ferenc, Az év oktatója elismerést Horváthné dr. Baracsi Éva egyetemi docens kapta, Az év fiatal kutatója díjat dr. Such Nikoletta vehette át. A Vadgazdálkodási és természetvédelmi intézet igazgatói különdíját Végh Barbarának nyújtották át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában