Ez történt

2024.02.19. 17:00

Térségi híreink

Szabó Judit

Jótékonysági bált tartott a koraszülöttmentő alapítvány Zalaegerszegen

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya konferencia-központjában tizenkettedik alkalommal megrendezett eseményen dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány alapítója értékelt az elmúlt egy évet. Elmondta: alapítványuk egyike annak az országban működő kilenc alapítványnak, amelyek nemcsak gyűjtenek a koraszülötteknek, hanem az év 356 napján 24 órában mentenek is. Zala és Vas vármegyében, valamint Somogy egy részében végzik a súlyos állapotú koraszülöttek és újszülöttek mentését. Tavaly új mentőautót tudtak szolgálatba állítani. Beszámolt arról is, hogy a közelmúltban egy szabadtéri rehabilitációs parkot alakítottak ki a zalaegerszegi kórházban, ahol a hónapokra kórházi szobákba zárt gyerekek a szabadban gyógyulhatnak. Ez egy fejlesztő játszótér, amely egyedülálló az országban. A bálon díjakat adtak át, és Németh Kristóf budapesti színművész személyében új nagykövetet avattak, aki évek óta támogatja a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkáját.

 

Márciusban lesz a lomtalanítás Zalaegerszegen

Az önkormányzat a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével szervezi meg a lomtalanítást Zalaegerszegen, a családi házban élőknek házhoz menően. lomtalanítási Városrészektől függően március 4. és március 21. között viszik el a nagydarabos hulladékot Városrészenként egy napot ajánlanak fel az ingyenes szolgáltatás igénybevételére, és lakóingatlanonként maximum 3 m3 lomhulladékot visznek el. Csak azokhoz a házakhoz mennek ki, ahonnét előzetesen bejelentik a lakók a lomtalanítási igényüket. Az érintett ingatlanon rendelkezni kell érvényes hulladékszállítási előfizetéssel. A lomtalanítás igénybevétele csak díjtartozás-mentesség esetén lehetséges. A lomhulladékokat az átvételi napon, reggel 7 óráig kell kihelyezni kerítésen belülre, a tehergépjárművel megközelíthető bejárati kaputól maximum 5 méter távolságra.

 

Tujákat kell kivágni a tarkadíszbogár kártétele miatt

Folytatódik az elszáradt tuják kivágása Zalaegerszegen. A problémát a hazánkban néhány éve megjelent tarkadíszbogár okozza. Zalaegerszeg önkormányzata idén 1,5 millió forintot fordít a zöldterületek fejlesztésére. Fontos feladat ezen belül a tarkadíszbogár károkozása miatt megbetegedett tuják eltávolítása, illetve pótlása. A bogár lárvái a fák tápanyagszállító szövetét rágják a kéreg alatt, ez pedig a növények elhalásához vezet. Könnyen felismerhető tünete a folyamatnak a tuják elszíneződése, rozsdássá válása és elszáradása. Zalaegerszeg önkormányzata tavaly is fordított pénzt a környezetvédelmi alapból a beteg tuják kivágására és pótlására, s idén folytatódik ez a munka.

Július első hétvégéjén ismét koncertek és élmények hívogatnak Keszthelyre

Idén is július első hétvégéjén, péntektől vasárnapig rendezik meg a KeszthelyFestet, több helyszínen, számos művészeti ágat felvonultatva. A tavaly megújított nagyrendezvénnyel ezúttal „még nagyobb tömegeket és kulturális rétegeket” akarnak megmozgatni, a sokszínűség jegyében, bocsátotta előre sajtótájékoztatóján Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, leszögezve: ezúttal is hangsúlyt fektetnek a különböző generációkat megszólító, összművészeti jellegre. A nagyobb, színesebb és modernebb látványvilágú nagyszínpadon olyan népszerű előadók adnak koncertet, mint például a Neoton Família, a Bikini és T. Danny, de ott lesz a három nap során mások mellett az Ocho Macho, K-Kevin, Azorka, a Kacaj zenekar, Náksi, Szatmári és Szakos Andi, valamint Jauri és Pumped Gabó is, részletezte a városvezető. Idén is partnerségben rendezik a KeszthelyFestet a Viviera Beach-csel, s pályázik a város a Visit Balaton 365 Kft.-hez és a Balaton Fejlesztési Tanácshoz is. A Viviera Beach Balaton-parti bázisa külső helyszínként funkcionál majd, ahol belépőjegyes programokkal, többek között Majka koncertjével várják a bulizni vágyókat. Ezúttal is lesz családi és kulturális udvar a belvárosban, s a szervezők egyeztetnek a Helikon Kastélymúzeummal, amely több eseménnyel kapcsolódik a fesztiválhoz. A részletes program már elérhető Keszthely közösségi oldalain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában