864 oldalon, 252 esztendő eredményeiről

2024.02.24. 08:00

Könyv született Keszthely sporttörténetéről

Számos egykori és jelenlegi kiválóság, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezett versenyző jelenlétében mutatták be a Keszthely város sporttörténete című hiánypótló munkát.

Péter B. Árpád

Gyulay Zsolt: Ez egy kiváló s országosan példát adó, lokálpatrióta kötet

Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Iglódi Endre és Góth Imre kötete 252 esztendőről és 28 sportágról mesél, 864 oldalon. A két sportújságíró évtizedek óta tudósít – például lapunknak is – Keszthely s a térség eseményeiről, a kötet ötlete pedig nagyjából 15 esztendővel ezelőtt fogalmazódott meg bennük. Azóta aprólékos munkával kutatták fel a hozzáférhető dokumentumokat.

A kötetbemutatón méltatta munkájukat Manninger Jenő, Keszthely polgármestere és Szemes Péter esztéta, valamint az esemény díszvendége, Gyulay Zsolt többszörös olimpiai és világbajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. A sportvezető azt mondta, a MOB régóta kiemelten figyel a hagyományokra, párhuzamosan értéket teremtve s őrizve, tisztelegve a mai fiataloknak példát adó kiválóságok előtt. Szerinte ez az országosan mintát adó, lokálpatrióta kötet is hasonló küldetést vállal.

Elismert egykori sportolók is részt vettek a bemutatón, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezett versenyzők és edzők
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Iglódi Endre lapunknak úgy fogalmazott: az évtizedek során egyre csak gyűltek az anyagok, s végül úgy döntöttek, mindezt kötetbe rendezik, sorolva 28 sportág keszthelyi vonatkozású eredményeit.

– Több mint kétezer név szerepel a könyvben, amely már csak ezért is szól a lokálpatriótáknak és a sportembereknek. Ez nem olvasmányos, szórakoztató kiadvány, sokkal inkább olyan, akár büszkeségre okot adó eredmények lajstroma, amelyeket egykori s mai keszthelyiek elértek – összegzett dr. Iglódi Endre.

Dr. Iglódi Endre: Ez a könyv a lokálpatriótáknak és a keszthelyi sportembereknek szól
Fotó: Péter B. Árpád

A szerzőtárs, Góth Imre azt mesélte, 1990 júliusában jelent meg az első sportcikke, majd azt követően – mivel nem volt még internet – saját adatbázist kellett kialakítania. Azóta kötet formájában feldolgozta már Gyenesdiás sporttörténetét, majd a keszthelyi futócéllövők múltjáról írt.

– A sport fontos, hiszen összeköti s közelebb hozza egymáshoz az embereket. Remélem, ennek a könyvnek is lesz ilyen hozadéka, s új, önálló életre kel majd. A benne szereplő nagy egyéniségek pedig ezáltal akár mintát adnak, értéket mutatnak a fiataloknak: hogyan érdemes élniük – jelentette ki Góth Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában