Zaol podcast

2024.02.07. 17:30

Fiataloknak népszerűsítették a csillagászatot két éven át – vendégünk Jandó Attila, a Vega Csillagászati Egyesület titkára

Mozsár Eszter

Jandó Attila, a Vega Csillagászati Egyesület titkára

Fotó: Mozsár Eszter

Február 29-én ér véget a TEMPUS Közalapítvány által támogatott „The Universe to Youths” („Univerzumot a fiataloknak”) elnevezésű kétéves Erasmus+ pályázat, amit a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület a grazi Kepler Szövetségi Gimnáziummal és az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesülettel közösen valósított meg. A kétéves együttműködés során közös ismeretterjesztő programokat, projekttalálkozókat, észlelőhétvégéket tartottak Ausztriában, valamint Magyarországon, mintegy ötven alkalommal. Elsősorban módszertani technikákat adtak át egymásnak, hogyan szervezzenek szakköröket vagy versenyeket, miként jelenjenek meg a közösségi médiában, miközben igazi támogató közösségé formálódtak. Erről is mesélt Jandó Attila, a Vega Csillagászati Egyesület titkára. Érdekesség, hogy Grazban és Norvégiában iskolai keretek között oktatják a csillagászatot, hazánkban elsősorban szakköri foglalkozásokon szólítják meg a fiatalokat. A projekt sikerét mutatja, hogy nagy számban bővült a zalaegerszegi – amúgy ma már nemzetközinek mondható - egyesület tagsága, amelyben osztrák gyerekeket, alföldi érdeklődőket is köszönthetnek, s több csillagász szakkört indítanak a környékbeli iskolákban. Mondhatjuk, a vegások sikere az elkötelezettség és a sokoldalúság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában