Végre hódolhatnak szenvedélyüknek

2024.02.09. 19:30

Felnőttként tanulták ki az asztalosipari szakmát

A fiókos éjjeli szekrényt kellett elkészíteni az asztalos szakmunkás bizonyítvány megszerzéséhez annak a tíz főnek, akik a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum másfél évig tartó, felnőtt asztalosipari képzésén vettek részt. Mindnyájukat a fa iránt, a fából készült tárgyak iránti szenvedély inspirálta. Képünkön, Ács Lívia Kitti és Kurnát Miklós keze alatt már kezd formát önteni az éjjeli szekrény. A tanfolyamot elvégző hölgyekre, urakra írásbeli vizsga, valamint használati tárgyként is funkcionáló vizsgaremekek elkészítése is várt, amelyekből májusban nyitnak kiállítást a Deák-technikumban.

Antal Lívia

Kurnát Miklós és Ács Lívia Kitti (elöl) az éjjeli szekrény fiókján dolgozik

Fotó: Antal Lívia

Az intézmény második alkalommal szervezte meg a felnőtt asztalosipari képzést, amelyhez meglévő szakirányú végzettség nem kell, a résztvevők ezúttal is sokféle területről (szociális munkás, mérnök, tanár) jöttek, mondta el Mozsdényi Attila, a faipari gyakorlati oktatást koordináló igazgatóhelyettes.

- Nagyon jó kis csapat jött össze ezúttal is. A tíz fő az interaktív írásbeli vizsgát február 7-én teljesítette, ma pedig a gyakorlatit egy fiókos éjjeli szekrény elkészítésével. Az elméleti ismeretek megszerzése mellett hatféle portfólió terméket is kellett készíteni év közben, többek között szerszámos ládát, ívelt ablakot, illetve a vizsgaremekeken is dolgozniuk kellett a műszaki tervezésen át a kivitelezésig. Ebben a feladatban a használhatóság mellett a szakmai kritériumok kaptak nagyobb hangsúlyt, például, hogy a termék tömörfából vagy furnérozott faforgácslapból készüljön, illetve tartalmazzon faipari szerkezeti kötéseket.

Sipos Zoltán, már túl a gyakorlati vizsgán, Illés és Ádám fiainak mutatja a vizsgaremekeket. Előtérben a mérlegjáték 
Fotó: Antal Lívia

Mindig is vonzódott a fához, mint alapanyaghoz is, és nagyon szeret alkotni, mondta el Ács Lívia Kitti. Mesterremeknek

egy mérlegjátékot készített. Ez egyben oktató eszköz, akár diákok számára is, mert a különböző fafajokkal való játék során jellegzetes tulajdonságaik (sűrűség, kinézet stb.) ismerhetők meg.

Kurnát Miklóséknál családi hagyomány a fával való foglalatosság. Édesapja többek között egy padot faragott, amelyen gyakorta üldögéltek. Örül, annak, hogy felnőttként lehetősége nyílt a faipari szakmát jobban megismerni. Vizsgaremekként előszobai szekrényt készített, formabontó stílusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában