Ez történt

2024.01.11. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Megújult a Szent Rafael Kórház fizioterápiás eszközparkja

Fotó: Antal Lívia

Megújult a zalaegerszegi Szent Rafael-kórház fizioterápiás eszközparkja

Hatékonyabbá váltak a fizioterápiás kezelések azzal az eszközfejlesztéssel, mely az Országos Kórházi Főigazgatóság sikeres pályázatának eredményeként, több lépcsőben valósult meg a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban. Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítását célzó projekt segítségével a fizioterápiás osztály valamennyi kezelőhelyiségében új készülékek szolgálják a járóbetegek ellátását, írták közleményükben. A kombinált készülékek mellett olyan fizioterápiás tornyok is üzembe álltak, melyek elektroterápiát, ultrahangot és lézerterápiát egyaránt tudnak biztosítani. Újak a mágnesterápia és az elektrostimulátor eszközei, de elődjénél magasabb tudású a négyrekeszes galvánkád is. Ezen túl térd- és vállmozgató gépet kapott a neurológia, a kardiológia, a kardiológiai rehabilitáció, a szeptikus sebészeti rehabilitáció, a traumatológia és az ortopédia. Ezen felül tizenegy osztályra helyezhettek ki olyan csúcskategóriás készülékeket, melyek fájdalomcsillapításra és izomstimulálásra alkalmasak.

 

A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. nem tervez ingatlanértékesítésből árbevételt idén

A piaci helyzet miatt önkormányzati terület értékesítésével számol, de az óvatosság elvét figyelembe véve nem tervez ingatlanértékesítésből származó jutalékot, így árbevételt sem a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. A volt laktanya területén idén fejlesztés indul, a bérleti szerződések 2023 végével megszűntek, ezért innen árbevételt nem terveznek. A Závodszky utcai volt nyomdatelephelyet belső inkubátorházként hasznosítják, de az önkormányzat ezt el kívánja adni, ezért ebből csak az első fél évre számítanak bérleti díjakra 9 millió forint nagyságban. Az inkubátorházakból a tervek szerint 73,8 millió forint, a városi ügyfélszolgálati irodának is helyet adó Deák téri társasházban lévő, még nem értékesített irodák bérbeadásából 11,2 millió forint bevételt terveztek. A cég a városi önkormányzat uniós és hazai pénzügyi támogatásokkal megvalósítandó gazdaságfejlesztési célú projektjeinek menedzselésében is részt vállal, tekintettel arra, hogy elindult a Top Plusz program. E tevékenységből származóan 63,3 millió forint árbevétel került az előzetes üzleti tervbe.

 

Sikeres tehetségpályázat a Nagykanizsa Központi Óvodában

A Nagykanizsa Központi Óvoda eredményesen pályázott a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által meghirdetett Tehetségközelben - komplex tehetséggondozó programok támogatására kiírt pályázatára. A Miklósfai tagóvoda Kalandok Kiskobakkal és a Vackor tagóvoda Ez a világ olyan kerek című pályázati projektje 2023. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között valósul meg. A minisztériumtól mindkét tagóvoda egyenként 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott. Az összeg többek között lehetőséget biztosít komplex tehetséggondozó programsorozat megszervezésére, valamint tárgyi eszközök megvásárlására.

 

Megújul a keszthelyi színház nézőtere és a zenepavilon is

Közel négymillió forintból megújul a nézőtér a Balaton Színházban. A felújítás miatt várhatóan február 1-ig tart zárva a nagyterem. Időszerűvé vált a beruházás, már folynak az előkészületek az aljzat megújításához, felcsiszolják és újrafényezik a padlót. A színház 2002-es átadása óta nem volt teljes felújítás a nézőtér padozatán. A nézők február 10-én élvezhetik az első előadást a felújított nagyteremben. Fényes Szabolcs és Csikós Rózsi szerelmét és bohém életét mutatja be Nagy Ibolya és Csengeri Attila az „Oda vagyok magáért” című vígjátékban. A Goldmark Károly Művelődési Központ kezelésében áll a Balaton-parti Zenepavilon is. A szabadtéri színpadán már felszedték a faburkolatot. A nyári szezonban nagy a kihasználtsága a létesítménynek. Koncertek, táncos produkciók, városi rendezvények otthona a Zenepavilon, mely 2012-ben, a Balaton-part felújításakor nyerte el jelenlegi formáját. Színpada az időjárástól függően készül el, várhatóan január végére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában