Újévi koncert, ezúttal kellő áhítattal

2024.01.09. 10:30

Szakrális kórusművek a nagykanizsai templomban

A miklósfai városrész karácsonyi díszben pompázó Nagyboldogasszony-templomában tartotta újévi koncertjét vasárnap kora este Nagykanizsa Város Vegyeskara. A hangversenyen a Cseke József karnagy által vezetett kórus magyar és külföldi zeneszerzők alkalomhoz illő, többnyire szakrális jellegű kórusműveit mutatta be. A Bojtor Róbert plébános köszöntőjét követő tartalmas programban a vegyeskar tagja, Kardos Eszter több alkalommal is szólót – köztük egy Puccini áriát – énekelt, míg a műsorban zongorán Gölles Martin működött közre.

Gyuricza Ferenc

Nagykanizsa Város Vegyeskara a miklósfai Nagyboldogasszony-templomban

Fotó: Gyuricza Ferenc

A koncert kapcsán Cseke József elmondta: még a pandémia előtt hagyománya volt az újévet köszöntő zenés rendezvényeknek a dél-zalai városban, éves váltásban hol a helyi szimfonikusok, hol a fúvósok mutatták be programjukat. Ez a tradíció a Covid-járvány idején szakadt meg, s mivel azt egyik említett zenekar sem elevenítette fel, ezért tavaly már ők indították újra a hagyományt. Az újévi hangverseny helyszínének pedig azért a miklósfai Nagyboldogasszony-templomot választották, mert a vegyeskar amúgy is itt rögzíti a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó videóit.  

– A kórusirodalomnak kevés kimondottan újévhez köthető zeneműve van, ezért a kórusok ilyenkor, akárcsak szilveszterkor, többnyire viccelődnek, komolytalankodnak – folytatta a karnagy. – A helyszín jellegéből adódóan mi nem ezt az utat kívántuk követni, inkább a karácsonyi ünnepkört idéztük meg szakrális művekkel, s azt gondolom, kellő áhítatot tudtunk teremteni. 

Fotó: Gyuricza Ferenc

A koncert során Cseke József két személyről, elődjéről, Hajdu Sándorról, valamint a közel ötvenéves kórus egyik alapító tagjáról, a tavaly elhunyt dr. Vári Lászlóról is megemlékezett. A műsorban ennek okán több olyan kórusmű is helyet kapott, amelynek zeneszerzője Hajdu Sándor volt.  

A vegyeskar legközelebb február 17-én lép fel a Honvéd Kaszinóban, ahol három város, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Keszthely kórusai szintén egy régmúltra visszatekintő hagyományt felélesztve adnak majd közös hangversenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában