Jó termésben bíznak Reziben

2024.01.25. 16:00

Pincejárást tartottak a bortermelők

A népi megfigyelés és hiedelem szerint, ha Vince napján olvad a hó és szép napos időjárás van, akkor jó szőlőtermés várható. Ellenben rossz idő esetén gyenge szüret van kilátásban. Nos, az idei évben Vince napján szép idő volt, vagyis a szőlőgazdák szép termésben reménykedhetnek. Ebben bíznak Rezi község borászai, bortermelői is, akik az elmúlt hétvégén tartották a hagyományos Vince-napi pincejárást.

Zaol.hu

A Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai a rezi pincejáráson, középen Dr. Brazsil József.

Fotó: Jóna István

Az idei évben az önkormányzati pince volt a kiindulópontja a rendezvénynek, melyet a Rezi Szőlész-Borász Egyesület szervezett az önkormányzat támogatásával. A kissé fagyos és szeles időben sokan vettek részt a hagyományos pincejáráson, melyre a lukácsházi és balatoni borhölgy egyesületek tagjai is már visszatérő vendégként jöttek csakúgy, mint a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai. Az egyesület nagymestere, Dr. Brazsil József beszélt arról, miért fontos Vince napja a borászoknak:

– Vince a régi időkben a borászoknak az első tavasz előtti ünnepe volt. Ilyenkor kimentek a gazdák a hegyre és megkóstolták a fiatal borokat. De ezek az alkalmak nemcsak a hagyományápolásról szóltak, hanem a találkozásról, a közösségi életről is – mondta Dr. Brazsil József.

A rövid köszöntő után a jó termésre és a szőlővesszőkre az áldást idén is Kiss László esperes adta. A hagyomány szerint a frissen vágott szőlővesszőket hazaviszik az emberek és a meleg szobában vízbe teszik, majd várják, hogy a rügyek mennyire hajtanak ki. Ha a fürtkezdemény ott van a rügyben, akkor jó évre számíthatnak a borászok.

A rendezvényen részt vett Cserép Gábor polgármester, aki a több mint százéves szőlész-borász hagyományok ápolását emelte ki. Az idei Vince-napi pincejárás négy pincét érintett. Az önkormányzati pince után a közeli Bakos Pincészethez, onnan egy régi, tradicionális pincéhez, a Vass József által alapított pincéhez, legutolsóként a mai kor modern eszközeivel és technológiájával dolgozó  bortermelőhöz, borkészítőhöz, Decsics Györgyhöz látogattak el a résztvevők. Minden állomáson a finom ételek mellett a Rezi-hegy boraival is megismerkedtek a jelenlévők, adott tájékoztatást a szervező Rezi Szőlész-Borász Egyesület elnöke, Bellér Ferenc. A pincejárást közös beszélgetés és vacsora zárta.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában