Staféta

2024.01.12. 15:00

Három fia eredményeire a legbüszkébb a nagykanizsai Orbán Krisztina

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Tokorcsi Edit a stafétát Orbán Krisztina úszónak és testépítőnek adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Orbán Krisztina úszásban és a testépítés terén is rendkívül sikeres volt, amit megszerzett érmei és kupái is mutatnak

Fotó: Szakony Attila

- A mozgás szeretete már óvodásként megvolt, amikor a nagymamám balettre hordott a HSMK-ba, amit egy fővárosi balettmester tartott egy ideig - mesélte Orbán Krisztina. - Ezután előbb a Hevesi-iskolába, majd később az Adrejka-iskolába jártam, ahol az úszást is tanították. Valamiért féltem a víztől, minden úszásóra előtt rettegtem, de Ladányi Éva igyekezett megszerettetni velem a sportágat. Az iskolai keretek között nem sok sikerrel, viszont a szüleim beírattak hozzá különórákra, ahol leküzdöttem a fóbiáimat. Talán harmadik osztályos lehettem, amikor Éva néni edzésre invitált. Csak néztem, hogy pont engem, aki ügyetlen, nem éreztem annyira rá a sportra. De belevágtam, és jól ment szinte mindegyik úszásnem, különösen a mell- és a pillangóúszást szerettem meg. A versenyeket élveztem, később aztán Vecsey Gyuri bácsi vett a szárnyai alá és a több edzéssel együtt jöttek az eredmények is. Nagyon megszerettem ezt a közeget: a társaságot, az edzőket, a viadalokat. Osztálykirándulások helyett versenyekre jártam, ami nem zavart, inkább feltöltött és továbblendített.

Hozzátette: szerepelt több nemzetközi seregszemlén is, az egyik legjobb eredménye egy horvátországi korosztályos viadalon 100 méter mellúszásban bronzérem volt.

- Aztán Papp Miklós tréner érkezett Nagykanizsára, aki sokat javított az úszástechnikámon, onnantól kezdve szárnyaltam a medencében - folytatta a 48 éves Orbán Krisztina. - A városban harmadikként értem el az aranyjelvényes szintet, több úszásnemben is megyecsúcstartó voltam. Ifjúsági országos bajnokságon hatodik lettem. Középiskola vége felé befejeztem az úszást, inkább a tanulásra koncentráltam, bár most visszatekintve folytatni kellett volna.


Fotó: Szakony Attila

Aztán keresett más sportágat, az aerobik mellett döntött, de már csak hobbiként űzte. Férjhez ment Kurucz Attilához, majd három fiút szült. Közben az egészséges életmód jegyében elkezdett futni, indult félmaratonon. Később viszont a család került az előtérbe.

- A harmadik gyermek után a kilók rajtam maradtak, nem tudtam leadni - mesélte. - Levente fiam figyelmeztetett, hogy itt az idő újra mozogni. Otthon tornáztam, aerobikoztam és ehhez jöttek a súlyzós edzések. Eldöntöttem, hogy keresek egy szakembert, aki ebben a segítségemre lesz. A fővárosban Palatinus Tündét találtam, aki megtanította az alapokat, sőt edzéstervet adott. Azt szigorúan betartva gyorsan alakultam, formálódtam, fittebbé váltam. 

Eltelt két év, amikor Tünde felvetette, hogy induljon el egy testépítő versenyen. Ezt Krisztina kapásból elutasította, mondván ez már a komfortzónáján kívül esik, nem gondolta, hogy egy szál bikiniben egy színpadon mutogassa magát.

- A férjemmel viszont megbeszélték, hogy jó lesz nekem és beneveztek a versenyre - így az édesanya. - Mindent úgy szerettem volna intézni, hogy erről Nagykanizsán senki ne szerezzen tudomást. Persze nem így lett, hiszen az internetes közösségi portálon gyorsan híre ment az edzésemnek. Az első országos bajnokságon 2015-ben body fitnesz kategóriában aranyérmet szereztem. Ez megerősített a hitben, hogy talán mégis van keresnivalóm ebben a mezőnyben és felkészültem. Első és második helyek következtek, majd még egy szintet léptem, másik szövetségeknél sem találtam legyőzőre. Ráadásul kvalifikáltam magam Veronába egy világbajnokságra, ahol negyedik helyezést szereztem. Majd 2017-ben egy úgynevezett natural világbajnokságra jutottam ki az olaszországi Riminibe, ott egy ezüst- és két bronzérem lett a jutalmam. Ezután befejeztem a versenyzést, elvégeztem egy testépítő edzői tanfolyamot, illetve egy táplálkozási tanácsadó képzést. Most is edzek, bár nem olyan intenzitással, mint korábban, inkább egészségmegőrző céllal.

Ebből a változatos sportkarrierből Krisztina nem szeretett volna semmit kiemelni. Ő leginkább a fiai sikereire büszke. A 21 éves Kurucz Leventét már senkinek sem kell bemutatni, hiszen a kajak sportágban letette a névjegyét. A felnőtt válogatott kerettagja, kétszáz, ötszáz és ezer egyesben is a dobogó tetejére állhatott fel a poznani ifjúsági Európa-bajnokságon, mellyel történelmet írt. A 14 éves Kurucz Lázár U15-ös vízilabda-válogatott két éve. A vízilabdás sikerek mellett úszásban kétszeres országos "B" kategóriában 100 méter gyorson 2022-ben és 2023-ban is diákolimpiai bajnoki címnek örülhetett. A 12 éves Kurucz Kenéz szintén vízilabdázik és bekerült a sportág tehetséggondozó keretébe, de ő kedveli a művészeteket, többször indult versmondó versenyeken sikerrel.

Orbán Krisztina a stafétát Hocz Erika egykori kosárlabdázónak adta át.


Fotó: Szakony Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában