Zaol podcast

2024.01.13. 20:00

Fekete sast és vörös kányát is láttak már Zalában – eredményes megfigyelésben bíznak a nemzeti park munkatársai

Jelenleg a Sasszinkron zajlik, a jövő héten pedig a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok felmérése indul.

Szalay Balázs

Lelkes András

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalában is számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhelyet tartanak nyilván, ezeket természetvédelmi szakemberek járják végig a hétvégén. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2004-ben indította el a Sasszinkront, amelyhez a nemzeti park igazgatóságok és több civil szervezet csatlakozik évről-évre. A Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálása vasárnap estig zajlik, az akcióhoz pedig vármegyénkből is fontos adatokat várnak.

A sasleltár idei elkészültét segítő megfigyelés első napján hívtuk fel Lelkes András természetvédelmi szakembert, aki éppen Murakeresztúr mellett járőrözött és kutatott ragadozó madarak után. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa a Zaol-podcast vendége, aki az akció helyi érdekességei mellett azt is elárulja, az elmúlt években milyen különleges fajok tértek vissza a környékünkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában