Miénk itt a tér

2024.01.16. 20:00

A memóriakártyán rejtőző pillanatok papírképekké válnak – az I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás

Öt fotóriporter – Katona Tibor, Ohr Tibor, Pezzetta Umberto, Seres Péter és Varga György – kezdeményezésére, és a 2010-ben készített fotóikból nyílt meg az I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2011. január 21-én.

Nagy Betti

I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás meggnyitója a Hevesi Sándor Színházban 2011. január 21-én, Szakony Attila fotója

Forrás: ZH-Archívum

Az újszerű kezdeményezésről Magyar Hajnalka kérdezte az ötletgazdákat, Pezzetta Umbertót és Seres Pétert. „A nyomtatott és elektronikus médiában aktívan dolgozó, rendszeresen publikáló, s a napi zalaegerszegi eseményeket megörökítő fotós csapat vállalkozott most a megmutatkozásra, ez jelölte ki a résztvevők körét, s a tárlat tematikáját egyaránt. (…) – Az ötlet persze önmagában kevés lett volna, ha a város nem karolja fel a kezdeményezést, s támogatásával nem teszi lehetővé, hogy a memóriakártyán rejtőző pillanatok papírképekké válhassanak – fűzi hozzá Seres Péter. – Igyekszünk olyan képeket összeválogatni, amelyek még őrzik a riportfotók frissességét, ám némileg már túlmutatnak a napi sajtó kötött keretein – kapcsolódik Pezzetta Umberto. – Éltünk az ily módon feltáruló szabadsággal. Mivel mind az ötünknek más az érdeklődése, specialitása, munkaterülete, a kínálat eleve változatos, sokrétű.”  (Zalai Hírlap, 2011. január 18.)

A Zalai Hírlap 2011. január 22-ei száma tudósított az I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitásáról: „Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője üdvözlő gondolataiban arra mutatott rá, milyen méltatlanul kevés szakmai figyelem kíséri a vidéki sajtóműhelyek munkáját. A tegnapi rendezvény azonban, már csak a megjelentek tekintélyes száma miatt is, csendes és szelíd demonstrációnak volt tekinthető ezen értékek mellett. A február 21-ig nyitva tartó kiállítást Benkő Sándor, a Vas Népe fotórovat-vezetője nyitotta meg, kiemelve a kollekció sokszínűségét, mint mondta: az öt szelet éppen kitesz egy teljes kört. Szólt a fotóriporteri munka napi megpróbáltatásairól, arról, milyen fontos, hogy az objektív mögött állók a megfelelő pillanatot „csenjék el” a valóságból.

 

A sajtófotó kiállítás az évek folyamán kiegészült amatőr fotósok felvételeivel, erre pályázatot hirdetnek minden évben a szervezők. Idén is várják a fotókat, a nevezési határidő 2024. január 25. éjfél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában