Ez történt

2023.12.26. 11:00

Visszatekintő 2023. május

Mozsár Eszter

Megkezdődött a turisztikai évad Keszthelyen

Fotó: ZH Archív

Keszthely

Megkezdődött a turisztikai évad Keszthelyen

A hagyományoknak megfelelően idén is megkoszorúzták a Balatont a turisztikai évad kezdetén Keszthelyen, a Hableány fedélzetéről – tudósít a Zalai Hírlap. Az eseményen Manninger Jenő polgármester arról beszélt, sok minden folytatódik a városban, idén lesznek jelentős fejlesztések és szórakozást biztosító rendezvények is szép számmal. Mint mondta, a nyár Keszthelyen rengeteg élményt nyújt, seregnyi kikapcsolódási lehetőséggel. A polgármester sorolta: a Helikon, majd a Sirius Hotel megnyitása munkahelyeket teremt, és a város rangjához méltó szálláslehetőséget kínál, s most készítik elő azt a 8,5 milliárdos fejlesztési programot, amely révén a kutyás strandtól a Libás-strandig megújul a teljes Balaton-part. Manninger Jenő arra is emlékeztetett, idén ünneplik a város leghíresebb sportolója, Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó születésének 110. évfordulóját.

A keszthelyi VSZK újabb dicsősége: Lukács Bence második lett a szakmai versenyen

Lukács Bence, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Technikumának 5/13 A osztályos diákja második helyezést ért el az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében. A vendéglátás-szervezők viadala többkörös volt. Előbb egy interaktív írásbeli fordulót kellett teljesíteniük, ahonnan a legjobbak a középdöntőbe jutottak. Lukács Bence sikerrel vette az akadályt, s ekkor intenzív felkészülés kezdődött, amelynek köszönhetően a következő körben is kiemelkedő eredményt ért el, így bejutott a fináléba. A fővárosi döntőben öt diák – három szegedi, egy győri és a keszthelyi fiatalember – versengett. Lukács Bence a tanulmányai mellett évek óta szakácsként dolgozik, s ebben a szakmában szeretne minél jobban elmélyedni, idővel pedig saját üzletet nyitna, árulta el a Zalai Hírlapnak.

Helytörténeti könyv született Keszthely belvárosáról

Bemutatták Góth László professzor Keszthely belvárosáról szóló, Utcák, házak, lakosok és emlékek című könyvét. Az író-olvasó találkozón a szerző történelmi tényeket és személyes élményeket is megosztott a belváros 1920 és 1970 közötti történetéről – olvasható a Zalai Hírlapban. A Keszthelyi Nemzeti Kör által szervezett programon Góth László felidézte: itt töltötte gyermek- és ifjúkorát, majd Debrecenből nyugdíjasként hazatért. Kutatómunkája eredményeként a kötetben feltárul például a Schnetzer-villa valódi története, és a korábbi Uránia építőjének, Kovács Mórnak eddig kevéssé ismert munkássága, aki üzemeltetett a városban egy jól menő boltot, felvirágoztatta az Amazon kávéházat, majd beleszeretett a mozgóképbe, és a Fő téren felépítette az Uránia Filmszínházat. Az olvasó e könyvből épületről épületre megismerheti Keszthely belvárosát.

Nagykanizsa

Névadójára, Hevesi Sándorra emlékezett a nagykanizsai iskola

A 150 évvel ezelőtt, május 3-án született kanizsai Hevesi Sándorra emlékezett a nevét viselő iskola és művelődési ház Nagykanizsán, a HSMK-ban – olvasható a Zalai Hírlapban. Az ünnepségen a gyerekek kulturális műsort is adtak. Az eseményen a rendező, az egyetemi tanár, a drámaíró, a kritikus, az író, a műfordító és a színházigazgató munkásságáról Balogh László polgármester is szólt. Elmondta: egy vidéki városból, a nagy hagyatékú és mély kultúrával rendelkező Nagykanizsáról is érkezhetnek jelentős tehetségek és mesterek, akiknek munkássága és hatása messze túlnyúlik életük határain. Ezt követően megkoszorúzták Hevesi szobrát a színházi előcsarnokban. Itt nyílt meg az iskola tanulóinak rajzkiállítása is, valamint kihirdették a Hevesi vers- és prózaíró pályázat eredményeit. Az emlékezők a program zárásaként koszorút helyeztek el Hevesi Sándor Fő utcai emléktáblájánál.

Újabb szállítmány indult Csaba testvérhez

Immár 10 éves hagyomány, hogy nagykanizsai vállalkozók segítik Böjte Csaba testvér gyermekotthonainak működését. 2013-ban indult útnak először a nagykanizsai Csécsei Gábor

ötletgazda egy mikrobusszal – írja a Zalai Hírlap. Azóta a folyamatos karitatív akciókba sokan beszálltak, a piarista iskolától kezdve a Jézus Szíve Plébánián át a Király Gyógyszertárig, és még sorolhatnánk. A közelmúltban újabb adományszállítmány indult útnak, ezúttal a marosvásárhelyi Szent Cecília Otthonba, mely nemrég nyitotta meg kapuit és számos berendezési tárgy hiányzott még ahhoz, hogy komfortos lakhatást biztosíthasson a nehéz sorsú lakóknak, gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. A nagylelkű kanizsai felajánlók révén egyebek közt paplanok, párnák, matracok, mosógép, függönyök, sötétítők, televíziókészülék, mosogatógép, háztartási eszközök, edények, serpenyők, lábasok, poharak, bútorok, porszívó és különféle kerti eszközök érkeztek az otthonba a közelmúltban.

Részben újrahasznosított műanyagból készültek a kanizsai alapítvány projektjének keretében megépített afrikai iskola téglái

A nagykanizsai székhelyű Imro Alapítvány első benini projektje célba ért. Nemrégiben partnereikkel közösen átadták az afrikai Bohicon város Környezeti Nevelési Központját, mely egyben Benin első környezetvédelmi iskolája is – tudósít a Zalai Hírlap. A kanizsaiak projektjének keretében megépített iskola téglái részben újrahasznosított műanyagból készültek, ezzel példát mutatva a hulladék-újrahasznosítás gyakorlati megvalósulására. Az iskolaavatást követően útjukat az École Maternelle 2 belvárosi óvoda irányában folytatták, ahol átadták a Nagykanizsai Központi Óvoda tagintézményei által gyűjtött 750.000 Ft értékű adományt, valamint Bohicon polgármesterével közösen bejelentették az óvoda felújítási munkálatainak közelgő elindítását, melyhez a Hungary Helps Program is támogatással járult hozzá.

Zalaegerszeg

Véget ért a magyarérettségi Zalaegerszegen is

Május 8-án országszerte magyar nyelv és irodalomból írtak a végzősök. Zalaegerszegen 2023-ban 932 diák fejezi be középiskolás tanulmányait, 306-an állami gimnáziumokban, a technikumokban 523-an, a Béke ligeti iskolában pedig 10-en végeznek. A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a többi iskolához hasonlóan a hétvégén elbúcsúztatta 93 végzős tanulóját, majd hétfőn reggel megírták a magyar érettségit – tudósít a zaol.hu. Lapunk érdeklődésére Tóth Gábor igazgató elmondta, hat tantermet tartottak fenn számukra. Idén magyarból nem, ám a többi tantárgyból – matematikából, történelemből, angol és német nyelvből - emelt szintű érettségit is írnak diákok. Az intézményben elballagott az utolsó dráma és informatikai osztály, jövőre pedig az utolsó orosz nyelvet tanuló osztály is. A 2024/25-ös tanévtől angol, német és francia nyelvű gimnáziumi osztályok indulnak majd. Tóth Gábor hozzátette, 2005-höz képest mára megduplázódott az első évfolyamra beiratkozók száma.

Ismét adományoztak a vadászok, 1.4 millió forinttal segítettek a kórháznak

Negyedik alkalommal adományozott nagyobb összeget a társadalmi felelősségvállalás jegyében az Országos Jótékonysági Vadászati Nonprofit Kft. a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának – olvasható a Zalai Hírlapban. Az ünnepélyes ceremónián a gyermekosztályon mutatták be a sajtónak azt az ultrahang-készülékhez kapcsolható új leolvasó fejet, amely 1,8 millió forintba kerül. A jótékony akció révén 1,4 millió forint jutott erre az eszközre, a különbözetet a gyermekosztály mellett működő alapítvány biztosította. A készülék a súlyos beteg gyermekek alacsony mélységű anatómiai képleteinek, ereknek, idegpályáknak az azonosítását végzi, így válik lehetővé a tartós antibiotikumos és folyadékterápiás kezelés. Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászati Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, 10 éve töretlenül végzik adományozási munkájukat, ezalatt 170 millió forintot adományoztak 23 gyógyító intézmény gyermekosztályának, így 286 új eszköz beszerzéséhez járultak hozzá, amelyek 113 ezer gyermek felépülését szolgálták.

A Rheinmetall nevet kapta a gyár melletti út

Zalaegerszeg klímavédelmi projektjéhez, azon belül is a fásítási programhoz csatlakozott a Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi gyártóüzeme. A negyven, vegyesen ültetett gömbkőrissel és

hársfával immáron 9380-ra nőtt a fák száma, ami 2024-re eléri a tervezett 10 ezret – olvasható a Zalai Hírlapban. A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, az üzem nemcsak a legmodernebb, 21. századi technológia megjelenését jelenti, hanem a 350 új munkahely létrejöttével a családoknak megélhetést és biztonságot nyújt. Olyan német vállalat érkezett a vármegyeszékhelyre, amely munkakultúrájával, az önkormányzattal való kapcsolatával mutat példát. Dr. Imke Nora Keller vezérigazgató hangsúlyozta: a helyi lakosokat magas szintű előírások alapján védik a zajártalomtól és a veszélyforrásoktól. Célkitűzésük továbbá, hogy 2035-re az egész konszern karbonsemlegessé váljon. Ezen kívül napelemrendszert telepítettek az egerszegi telephelyen, aminek területén tovább folytatják a fásítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában