Országos sikert hoztak a bagettfalatkák

2023.05.11. 06:50

A keszthelyi VSZK újabb dicsősége: Lukács Bence második lett a szakmai versenyen

Lukács Bence, a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Technikumának 5/13 A osztályos diákja második helyezést ért el az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében.

Péter B. Árpád

Út a jövőbe. A lehetőség minden ifjú előtt adott. Képünkön (b-j) Gombkötő János, Lukács Bence és Fisli István

Fotó: Péter B. Árpád

A vendéglátásszervezők viadala többkörös volt. Előbb egy interaktív írásbeli fordulót kellett teljesíteniük, ahonnan a legjobbak a középdöntőbe jutottak. Lukács Bence sikerrel vette az akadályt, s ekkor intenzív felkészülés kezdődött, amelynek köszönhetően a következő körben is kiemelkedő eredményt ért el, így bejutott a fináléba. A fővárosi döntőben öt diák – három szegedi, egy győri és a keszthelyi fiatalember – versengett.

Az OSZTV eredményhirdetése. A dobogó második fokán Lukács Bence
Forrás: VSZK

– Feszített volt a gyakorlás, reggeltől késő délutánig, erőt nem sajnálva, mindent beleadva dolgoztunk, s a második helyezés ennek köszönhető – összegzett Lukács Bence, akinek a rangos versenyen különböző bagettfalatkákat kellett készítenie. Volt köztük csirkegalantinos, lazacos, sonkás-sajtos, illetve grillezett zöldséges változat is.

Ezt megelőzően, az első napon vendégtéri – azaz: pincér – feladatokat teljesítettek az OSZTV-finálé résztvevői. Itt kávékülönlegességet, alkoholmentes koktélokat és gyümölcssalátát készítettek, illetve professzionális módon pezsgőt töltöttek tíz pohárba, időre, egyforma mennyiségben a fiatal szakemberek.

Étvágyfalatkák-remake: Lukács Bence itthon is megcsinálta…
Fotó: Péter B. Árpád

Lukács Bence a tanulmányai mellett évek óta szakácsként dolgozik, s ebben a szakmában szeretne minél jobban elmélyedni, idővel pedig saját üzletet nyitna, árulta el lapunknak. Szerinte ez az eredmény számos lehetőséget nyit majd meg előtte, például a második helyezésének jutalma az, hogy egy évet tölthet Franciaországban szakmai gyakorlaton. Azt mondta: érdekli a magyar és a nemzetközi konyha is, de főként a thai ételeket kedveli, amelyek elkészítésében „bőven van kihívás”.

Felkészítője, Gombkötő János szakoktató felidézte: az írásbeli „selejtezőt” ketten is kiválóan teljesítették a VSZK-ból, a gyakorlati munka ezt követően kezdődött. Az előre megadott tíz menüsort készítették el az iskola tankonyhájában, s ennek során olykor a megfelelő alapanyagok beszerzése is nehézségekbe ütközött. Az áldozatos munka viszont meghozta az eredményét: az elődöntőben Bence a második helyen végzett a háromfogásos menüjével, s ezzel a fináléba jutott.

A „jövő-menő”. A szakemberek szerint Lukács Bence ígéretes karrier előtt áll
Fotó: Péter B. Árpád

A Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezett megmérettetésen szigorú kritériumoknak kellett megfelelnie a versenyzőknek, tette hozzá Gombkötő János, aki arról is beszélt: az előre megadott nyersanyaglista alapján hétféle variációt próbáltak ki, amelyek közül végül a leginkább versenyképes néggyel készültek a döntőre. Ott összesen 60 darab „étvágyfalatot” készítettek az ország legjobb vendéglátásszervező diákjai, s ezekből nemcsak a zsűri tagjainak, hanem a közönségnek is jutott, hiszen kóstoltatniuk kellett a versenyzőknek. Minderre a keszthelyi VSZK teamje négy gyakorlással készült fel, olykor az idővel is harcolva.

Fisli István, a VSZK igazgatója azt mondta, amikor Lukács Bence az intézmény tankonyhájában a sajtó kedvéért újra elkészítette sikeres és különleges bagettfalatkáit: a keszthelyi intézmény diákjai rendre kiválóan szerepelnek a szakmai versenyeken, „de ez most kimagaslóan szép eredmény”, különösen a Covid évei után, amikor a döntőket sem rendezték meg.

– Büszkék vagyunk Bencére és a felkészülését segítő kollégákra. Mindez azt mutatja: ha valaki él az intézmény által kínált lehetőségekkel, akkor a legjobbak közé kerülhet a szakmai megmérettetéseken, s tudására alapozva később a munkája során is – szögezte le a direktor. – A VSZK lassan hat évtizede képez szakembereket, amelyhez megfelelő infrastrukturális háttér és a legmodernebb technológia áll rendelkezésünkre, de a legfontosabb: kiváló kollégák készítik fel a fiatalokat – nemcsak a versenyekre, hanem az életre is.

Fisli István szerint a vendéglátás ma vonzó ágazat, számtalan lehetőséggel, a Nyugat-Balatonnál sorra nyíló szállodák pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy valaki akár „próféta legyen saját hazájában”. Ráadásul lassan az itthoni fizetések vetekednek a nyugatiakkal a vendéglátó szakmákban, így a VSZK diákjaira – ha komolyan veszik a munkájukat, hivatásukat – szép és biztos jövő vár.

Lukács Bence felkészülését Gombkötő János mellett Aczélné Hogyor Zsuzsanna, Börczi Balázs, Kovácsné Denkler Brigitta, Paskuné Zombory Melinda, Szabó Melinda és Varga László segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában