Petőfi sem maradhatott ki az emlékév kapcsán

2023.05.08. 14:30

Véget ért a magyarérettségi

Hétfőn országszerte magyar nyelv és irodalomból írtak a végzősök. Zalaegerszegen 2023-ban 932 diák fejezi be középiskolás tanulmányait, 306-an állami gimnáziumokban, a technikumokban 523-an, a Béke ligeti iskolában pedig 10-en végeznek.

Mozsár Eszter

Vidám Mindszenty-s lányok az érettségi után. Első sorban Joós Viktória Júlia, Hertelendy Jázmin, Antal Hajnalka. Hátsó sor: Németh Anna Rebeka, Erdélyi Blanka, Vándor Kata Flóra és Horváth Tekla.

Fotó: Pezzetta Umberto

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a többi iskolához hasonlóan a hét-végén elbúcsúztatta 93 végzős tanulóját, majd hétfőn reggel megírták a magyar érettségit.Lapunk érdeklődésére Tóth Gábor igazgató elmondta, hat tantermet tartottak fenn számukra. Idén magyar-ból nem, ám a többi tantárgyból – matematikából, történelemből, angol és német nyelvből - emelt szintű érettségit is írnak diákok. Az intézményben elballagott az utolsó dráma és informatikai osz-tály, jövőre pedig az utolsó orosz nyelvet tanuló osztály is. A 2024/25-ös tanévtől angol, német és francia nyelvű gimnáziumi osztályok indulnak majd. Tóth Gábor hozzátette, 2005-höz képest mára megduplázódott az első évfolyamra beiratkozók száma.

A tanárok szerint idén nem volt nehéz a tételsor, s az emlékév kapcsán Petőfi Sándor-költeményre is számítani lehetett. A középszinten érettségizők Lázár Ervin A kovács című novelláját elemezhet-ték vagy Petőfi Sándor Csokonai és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kellett összehasonlítaniuk. A szövegértési feladatban egy kortárs magyar írónő borokról szóló szö-vegét kapták a vizsgázók az érettségi első részében. A gyakorlati szövegalkotás feladatban egy bi-ciklizős kampány és levélírás közül választhattak a középszintű vizsgázók.

 

A Mindszenty-gimnázium végzős diáklányai láthatóan megkönnyebbülve csevegtek a vizsga végez-tével, mindannyian a novellaelemzést választották.

- Mind a négy oldalt teleírtam, szerintem jól sikerült. Igyekeztem az összes kérdésre válaszolni - mondta Hertelendy Jázmin, aki orosz nyelvből ír majd emelt szintűt.

- Jól sikerült, mindig szerettem novellákat elemezni, nem volt nehéz – folytatta Vándor Kata Flóra, ő biológiából ír emeltet.

Erdélyi Blanka szerint a szövegértés és a novella is könnyen értelmezhető volt. Mivel jogásznak készül, történelemből és angolból fog emelt szinten érettségizni. Németh Anna Rebeka a vártnál kevésbé izgult, mivel Lázár Ervin a kedvence. Nem okozott nagy kihívást a feladat, amúgy gazda-ságtudományi karra jelentkezett első helyen, de a gyógypedagógia is tetszik neki. Antal Hajnalka mindig szerette a magyart, egyszerűnek tűnt számára minden, ő egy művészeti egyetemet jelölt meg továbbtanulásként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában