Taktilis kulisszajárás, narrált előadás

2023.12.07. 09:30

Vakok és látásfogyatékosok a Nagycirkuszban

A hét végére a Fővárosi Nagycirkusz "Csodaláda" című ünnepi előadására kaptak meghívót a vakok és gyengénlátók zalai képviselői: a zalaegerszegi és keszthelyi kistérségi egyesület 17 tagja Vas vármegyei sorstársaikkal együtt utaztak az ajándékműsor megtekintésére.

Fincza Zsuzsa

A látássérült vendégek a cirkuszi hangulatról sem maradtak le - a taktilis kulisszajárás után ajándékba kapták a audionarrált előadáson való részvételt is

Fotó: Fincza Zsuzsa

– A Nagycirkusz szervezői 40 ingyenes jegyet biztosítottak a részünkre, s a meghívásuknak megfelelően már az előadás előtt egy órával fogadtak bennünket. Bemehettünk a manézsba, ahol találkoztunk a művészekkel, az artistákkal, a táncosokkal, a kutyás, a lovas előadókkal, beszélgettünk velük, meséltek az életükről, a művészetükről, a produkciókról, megtapogathattuk az eszközeiket, felszerelésüket, s közelről bevizslathattuk a cirkuszi kellékeket – sorolta Choma Balázs, a Vakok és Gyengénlátók Zala Vármegyei Egyesületének és a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének elnöke.

A vak vendégek tapintással szerezhettek információt a cirkuszi kellékekről
Fotó: Fincza Zsuzsa

A taktilis kulisszajárás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az audionarrált előadást még jobban élvezhessék, hiszen amikor a narrátor közvetítette az előadást, már tudták, kikről van szó, hiszen személyesen találkoztak velük és taktilisan, érintéssel megvizsgálták a kellékeiket. S hogy még tökéletesebb legyen a cirkuszi hangulat: popcornt és ásványvizet is kaptak ajándékba. 

A cirkusz művészei, artistái személyesen bemutatkoztak a látásfogyatékos vendégeknek
Fotó: Fincza Zsuzsa

A Fővárosi Nagycirkusz több éve tart audionarrációval akadálymentesített előadásokat, amellyel a vakokhoz és gyengénlátókhoz is szeretnék eljuttatni a cirkuszművészet élményét. A világon egyedülállóként vezették be a cirkuszi narrálást, ami nagy kihívást jelentett, hiszen az addig csak a verbális művészetek terén, például a színházi előadások alkalmával volt megszokott. A megfelelő technikát Fekete Péter, a Nagycirkusz igazgatója színészekkel, színházi szakemberekkel közösen kísérletezte ki. Az előadás alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció – az egyik fülön keresztül a narrátor közvetíti a produkció mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látásfogyatékos vendégekhez.

A zalai és a vasi vakok és látásfogyatékosok bejárhatták a manézst
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában