Önkormányzati ülés

2023.12.14. 09:30

Nem lesz adóemelés Zalaszentgróton

Nem emelkedik a helyi adók mértéke jövőre Zalaszentgróton. Egyebek között erről is döntöttek a képviselők a testület november 30-ai ülésén, amelyet közmeghallgatás követett, tette közzé közösségi oldalán Baracskai József polgármester.

Szabó Judit

Zalaszentgrót belvárosa. Az önkormányzat a magánszemélyeket és a vállalkozásokat sem terheli adóemeléssel a jelenlegi gazdasági helyzetben

Fotó: Szabó Judit

Iparűzési adó

Az idei év első kilenc hónapjában iparűzési adóként jóval több pénz folyt be a város kasszájába, mint az előző esztendők 12 hónapjában. A 2019-ben kezdődött önkormányzati ciklus legeredményesebb éve ilyen szempontból 2020 volt, 290 millió forintot meghaladó bevétellel, az idei év szeptemberének végére viszont már a 397 millió forintnál többet fizettek be a vállalkozók. Az adó mértéke a városban a törvényi maximum, vagyis az adóalap 2 százalékát teszi ki, ez tovább nem emelhető.

Építményadó

Építményadóból az elmúlt években 31-35 millió forint bevétele származott a zalaszentgróti önkormányzatnak. Az idei szeptember végi adat ehhez képest 32,6 millió volt. Míg az adó évi mértékének felső határa törvényileg 1100 forint négyzetméterenként, Zalaszentgróton a lakások esetében a törvényi maximum 45 százalékát, míg egyéb építmény esetében a 27 százalékát szedik. Nem a helyi lakások tulajdonosait és a vállalkozások épületeit érinti elsősorban, ezzel együtt nem emelik 2024-től.   

Kommunális adó

Zalaszentgróton a kommunális adóból az utóbbi esztendőkben általában 23 millió forintot meghaladó bevétel érkezett,  idén szeptember végéig pedig 22,1 millió forintot fizettek be a magánszemélyek. Mértéke adótárgyanként, illetve lakásbérleti jogonként 2018. január 1-től 9000 forint, amelyet a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel nem emelt a képviselő-testület. 

Idegenforgalmi adó

Az idegenforgalmiadó-bevétel 2023 szeptemberében meghaladta az 1 millió forintot. Az adó mértéke vendégéjszakánként, fejenként 250 forint, és jövőre is ugyanennyi lesz. 

Telekadó

Telekadóból szeptember végéig 968.079 forint bevétele származott az önkormányzatnak, ez eddig a maximumot jelenti a mostani önkormányzati ciklusban. A telekadó sem változik a nemrég hozott testületi döntés szerint januártól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában