Vasút

2023.12.12. 10:00

Helyreállt a menetrend szerinti közlekedés Lendván

Néhány éves szünetet követően hétfőtől újra helyreállt a vasúti összeköttetés a muravidéki Lendva, valamint a horvátországi Varasd és Csáktornya között. Munkanapokon ezen településekről egy-egy menetrend szerint közlekedő járat érkezik történelmi magyar városba.

Gyuricza Ferenc

A lendvai vasútállomásra begördülő első járat utasai

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Muraszerdahely felől 11 óra 33 perckor begördülő első vonatot népes tömeg üdvözölte, köztük népviseleti ruhába öltözött horvát nemzetiségű személyek és polgári öltözéket viselő szlovénok, illetve magyarok is. A fogadtatás elsősorban annak szólt, hogy a vasúti összeköttetés helyreállítása helyi kezdeményezésre valósulhatott meg újra.  

Horvátország felől egészen 1998-ig közlekedtek menetrend szerinti vonatjáratok Lendvára, ám akkor a vasúti összeköttetés megszakadt. A két testvérváros, Lendva és Muraszerdahely kezdeményezésére ugyan 2014-ben újraindították a szerelvényeket, ám a Covid-járvány idején ismét felfüggesztették a vonatközlekedést. Ezt sikerült ismét helyreállítani – mondta Magyar János, Lendva polgármestere, hozzátéve, hogy mindez új lehetőségeket kínál a Lendván és környékén élők számára, hiszen a vasúti kapcsolat kialakításával a muravidéki város olyan közlekedési rendszer része lesz, ami megkönnyíti az utazást, növeli a lakosság mobilitását, illetve fontos lépést jelent a fenntartható fejlődés, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok megerősítésében. A menetrend szerinti járatok – amiket a horvát vasúttársaság üzemeltet – munkanapokon délelőtt Varasd, míg délután Csáktornya felől érkeznek, majd rövid várakozási idő után ugyanezen városokba is térnek vissza. Magyar János azt is kiemelte, a helyreállított vasúti kapcsolat révén a zágrábi repülőtér felé is megnyílik egy új közlekedési csatorna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában