Helyi közélet

2023.12.19. 13:00

Három évtizede működik a keresztény civil szervezet

Lentiben nemrég megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja.

Korosa Titanilla

Szőkné Csuka Edit köszönti Balás Endrét az ünnepségen

Fotó: Korosa Titanilla

A szentmisével kezdődő rendezvény a könyvtárban folytatódott. Itt Horváth László polgármester köszöntőjében kiemelte a közösség megtartó erejének, a krisztusi tanításoknak fontosságát és azt, hogy az adventi időszakban gondolatainkban, lelkünkben is készüljünk az ünnepre. Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott beszédében Makláry Ákos, a KÉSZ országos szervezetének elnöke, aki felelevenítette a hálózat indulását, megemlékezve azokról az emberekről is, akik alapítói voltak a szövetségnek.
Szőkéné Csuka Edit, a KÉSZ helyi csoportjának elnöke az elmúlt 30 év történéseit, eredményeit sorolta fel. Elmondta, hogy a KÉSZ a legnagyobb magyar keresztény civil szervezet, 1989-es megalakításától kezdődően evangelizációs küldetése szellemében, a keresztény társadalmi és kulturális szerepek feltárására, valamint a kor meghatározó kérdéseivel kapcsolatos állásfoglalások kialakítására és nyilvánosságra hozatalára törekszik.

- Ma a szervezet 84 helyi csoportban összesen 6000 tagot számlál – kezdte. - Egyfelől saját tagjai lelki életét igyekszik erősíteni, másfelől pedig a közélet minden területén a keresztény vallási alapokon állva, Jézus Krisztus tanításaiból levonható következtetésekkel szolgálni. Előadások, szabadegyetemek, koncertek, kiállítások, fórumok, konferenciák, kongresszusok, lelkigyakorlatok szervezésével segíti elő a világiak evangelizációs tevékenységét. Csoportunk Lentiben ebben a szellemben alakult meg 1992-ben, jelenleg 22 fővel működik.
A csoport tagjai részt vesznek a városi ünnepeken, megemlékezéseken, illetve saját programokat szerveznek. A jelentősebb rendezvényeik közt említette a korábbi évekből Macskássy Izolda festő- és grafikusművész kiállítását, Szörényi Levente előadását. Az 1994-ben a Szent Mihály Cserkészcsapat megalakításához a csoport erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott. Emellett szerveztek gregorián énekeseknek találkozót, előadásokat különböző témákban neves előadókkal. Elzarándokoltak a radamosi Mária-fához, Szentgotthárdon Brenner János vértanúra, Körmenden Boldog Batthyány Lászlóra emlékeztek, Doborjánban Liszt Ferenc szülőházát tekintették meg. Eljutottak a tihanyi apátságba, Bakonybélbe, Mátraverebélyre, Máriapócsra, Bodajkra, Csurgóra, ökumenikus zarándoklatot szerveztek a szentgyörgyvölgyi református templomba.

- Kis csoport a miénk – tette hozzá. - Már inkább idősebb emberek csoportja, akik azon munkálkodnak, hogy bemutassák és gondozzák a kulturális értékeket, megszólítsák az egyházon kívül állókat, jó kapcsolatot ápoljanak a város valamennyi intézményével, különösen a könyvtárral, lelkiekben gazdagodjanak.
Az ünnepségen ajándékkal köszönték meg a csoport korábbi vezetőinek munkáját, Balás Endre, aki 10 évig töltötte be ezt a tisztséget, a KÉSZ országos elnökségének dicsérő oklevelét vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában