A szlovén-magyar határszakaszon

2023.12.29. 18:00

Eredményes volt az utasellenőrzés rendszere

Változik az utasellenőrzés rendszere a szlovén-magyar határszakaszon, a szomszédos ország rendőrsége csak Pincénél, az autópályán kialakított ponton tartja fenn az állandó okmányvizsgálatot, a többi átkelőn a jövőben szúrópróbaszerű megjelenésükre kell számítani.

Gyuricza Ferenc

Ugyan erről hivatalos közleményt még nem adott ki a szlovén belügyminisztérium, ám a szomszédos ország sajtója már kész tényként kezeli a módosítást, amit az is alátámasztott, hogy Kocet Borut, a Muraszombati Rendőrkapitányság vezetője a közelmúltban személyesen is beszélt a változásokról.  

Mint ismeretes, Szlovénia az arab-izraeli konfliktus kirobbanása, valamint az annak következtében várható újabb menekülthullám miatt októberben rendelte el több határszakaszán a belépő utasok ellenőrzését. Az okmányvizsgálatot a Magyarország felől érkezőkkel szemben is alkalmazták, a már említett tornyiszentmiklós-pincei, illetve a rédics-hosszúfalusi közúti, valamint a bajánsenye-hodosi vasúti átkelőn. Az ellenőrzés hatékonyságával kapcsolatban Kocet Borut kiemelte: október 21-től december 11-ig csak Pincénél 132 személy illegális határátlépését akadályozták meg, 220 esetben sikerült körözött személyt azonosítaniuk, valamint 260 egyéb törvénysértést is észleltek.  

Az ellenőrzést ezért ezen a ponton – várhatóan legalább hat hónappal meghosszabbítva – továbbra is fenntartják, az említett másik két ponton viszont a jövőben ugyanúgy szúrópróbaszerű ellenőrzésekre térnek át, mint a szlovén-magyar határszakasz többi, kisebb forgalmat lebonyolító átkelőjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában