A többnyelvűség érték

2023.12.06. 17:15

A muravidéki magyaroknál tett látogatást Novák Katalin köztársasági elnök

A szomszédos országban tett hivatalos látogatása első állomásaként kedden a Muravidéken találkozott Natasa Pirc Musar szlovén államfővel Novák Katalin, hazánk köztársasági elnöke. Közös programjuk során a lendvai kéttannyelvű középiskola újonnan kialakított tantermeit is együtt adták át.

Gyuricza Ferenc

Novák Katalin (balról) és Natasa Pirc Musar

A lendvai középiskola 2022-ben megkezdett, majd ez év szeptemberére, a jelenlegi tanév kezdetére be is fejezett bővítése ugyanis a két szomszédos állam, Szlovénia és Magyarország finanszírozásával valósulhatott meg. A 666 ezer eurós beruházáshoz hazánk 136 ezer eurót biztosított. A mintegy 250 négyzetméter alapterületű bővítés során az intézményben az óvodapedagógus és fodrász képzéshez alakítottak ki új tantermeket, illetve az oktatás feltételeit biztosító egyéb helyiségeket.  

Az avatóünnepségen mindkét államelnök a békés együttélés, a baráti együttműködés és a kölcsönös elfogadás fontosságát hangsúlyozta, valamint beszéltek a többnyelvűségről is mint értékről. Novák Katalin ennek kapcsán úgy fogamazott: egy nemzeti kisebbség tagja nem ellenség, hanem erőforrás. Natasa Pirc Musar pedig azt hangsúlyozta: a régió fejlődésének egyik kulcsa a fiatalok képzése, ezért is fontos a lendvai kéttannyelvű középiskola bővítése.  

A két köztársasági elnök a közös muravidéki programja során ellátogatott továbbá abba a radamosi fejlesztőközpontba, amit ugyancsak magyarországi finanszírozással alakított ki a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Emellett zárt körű megbeszélést folytattak Magyar János lendvai polgármesterrel, majd Dobronakon Marjan Kardinar polgármesterrel, a muravidéki magyar közösség vezetőivel, valamint helyi üzletemberekkel találkoztak. Részt vettek egy lakossági fórumon is, ahol többek között a kisebbségben és diaszpórában élő magyar és szlovén nemzetiségű személyek helyzetéről, jogairól, a szülőföldön való boldogulás lehetőségeiről, valamint a két ország által kölcsönösen biztosított gazdasági támogatások fontosságáról esett szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában