A Magyar falu program támogatásával

2023.11.02. 16:00

Urnafalat építtettek a teskándi temetőben

Nemcsak az itt élőket akarja segíteni, hanem az elhunytakról is méltó módon kíván gondoskodni az önkormányzat.

Arany Gábor

Sipos László (balra) és Vigh László szavait követően Szalai Attila plébános szentelte meg az urnafalat

Fotó: A szerző

Ezt Sipos László polgármester fogalmazta meg abból az alkalomból, hogy urnafalat adták át csütörtökön a község temetőjében.

Mint elhangzott, a korábban létesített urnafal betelt, ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Magyar falu programhoz az újabb létesítésének támogatására. Az elnyert 4,1 millió forintból helyi vállalkozó kivitelezésével valósult meg a 30 rekeszes urnafal. Hozzátette, az idő előrehaladtával a költségek nőttek, de így is sikerült az elnyert támogatás keretein belül maradni.
Sipos László  szólt arról is, hogy megújult  a temető nyilvántartása, ami az internetről is elérhető az önkormányzat honlapján megtalálható linken keresztül. A bárki által elérhető oldal egyszerűvé teszi az elhunytak sírhelyének megkeresését. 
A közösség hozzáállását jelzi a temető gondozottsága, ami az elődök tiszteletéről is árulkodik. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg az átadáson. Mint mondta, a temetkezési szokások megváltozásával nőtt meg az igény az urnák elhelyezésére, mert napjainkban a hagyományosnak tekinthető koporsós temetés jelentősen visszaszorult. Ez a városok után a falvakban is jellemzővé vált. Az új urnafal méltó környezetet biztosít ehhez. Szavait követően Szalai Attila plébános áldotta meg az elhunytak hamvainak végső nyughelyéül szolgáló urnafalat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában