Ez történt

2023.11.21. 17:00

Térségi híreink röviden

Zaol.hu

Kéthelyi Gergely, a trombitaverseny fődíjasa előadás közben

Fotó: Antal Lívia

Jelentős a csúszás a Helikon parkban, Keszthely kötbérigényt jelentett be

Késedelmi kötbérigényt jelentett be Manninger Jenő, Keszthely polgármestere a Helikon park kivitelezőjével szemben. Ennek az az oka, hogy a vállalkozás jelentős csúszásban van a projektet illetően. Manninger Jenő és a város szakemberei több hónapja hetente ellenőrzik a munkát a Helikon parkban, hogy ezzel is ösztönözzék a kivitelezőt, s bár egy ideje a korábbiaknál több dolgozó szorgoskodik a területen, Keszthely vezetői szinte minden alkalommal arra szólították fel a vállalkozás képviselőit, hogy növeljék a kapacitásokat és így a munkavégzés sebességét. Mint ismert, a keszthelyi Fitotron System Kft. több munkát nyert el a térségben az elmúlt években, de Hévízen például oly mértékű késedelembe esett a gyógyhelyprojektet – vagyis a régi autóbusz-pályaudvar átépítését illetően –, hogy e hónap elején a fürdőváros szerződést bontott a társasággal. Ezt a lehetőséget Keszthelyen sem zárják ki, de elsősorban azt szeretnék, ha haladna a munka s mielőbb befejeződne a több mint egy éve indult projekt. A céget persze hátráltatta, hogy az egykori kézilabdapálya alatt fekete és vörös salakot találtak, ami veszélyes hulladéknak minősül, ám ennek eltávolításához és ártalmatlanításához külön összeget biztosított a város. Ezután hiába határoztak meg szigorú ütemtervet, a beruházással nem készült el a kivitelező október végéig.

 

Folytatódott a Hadak útján előadás-sorozat a nagykanizsai könyvtárban

A tizenegyedik rendezvénnyel folytatódott a „Hadak útján” hadtörténeti előadás-sorozat a nagykanizsai Halis-könyvtárban. Pintér Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár levéltárosa, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott vetített képes előadást Nagykanizsai 20-as honvédek nyomában az Isonzónál címmel. Huszár András amatőr történelemkutató, a programsorozat megálmodója köszöntötte az egybegyűlteket és rövid bevezetőjében méltatta a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred egykori parancsnokát, későbbi névadóját, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor nyugállományú vezérezredest. Örömmel osztotta meg a hírt a hallgatósággal miszerint a kivételes katonatiszt életműve és katonai pályája nemrég felvételt nyert a Nagykanizsai Helyi Értéktárba. Ezután Balogh László polgármester szólt a hallgatósághoz, kiemelve: Nagykanizsa büszke arra, hogy egykor híres katonaváros volt. A mai napig foglalkoztatja az embereket és a kutatókat mind a 48. gyalogezred, mind pedig a 20. gyalogezred története. Pintér Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár levéltárosa, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke ez utóbbi alakulat Isonzó mentén vívott ádáz harcairól beszélt. Az év utolsó előadása után most hosszabb szünet következik, a tervek szerint a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat jövő tavasszal tér majd vissza.

 

A zalaegerszegi Kölcsey-iskolások is megkapták a notebookot

A napokban 1544 laptopot oszt ki a Zalaegerszegi Tankerületi Központ a hozzá tartozó 42 intézményben. Pénteken a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 101 darab modern oktatási eszközt nyújtottak át a 10. évfolyamos diákok számára. Összesen 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődött meg a 7. és 10. évfolyamos tanulók számára a napokban a ,,Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára" című projekt keretében. A Zalaegerszegi Tankerületi Központban 761 darabot egerszegi, míg 783 darabot vidéki iskolákban adnak át, tájékoztatott Kajári Attila tankerületi igazgató. A Kölcsey-gimnázium diákjainak nevében Zimborás Beatrix intézményvezető-helyettes köszönte meg a támogatást. Mint mondta, a modern eszközökkel könnyebb az érettségire vagy éppen a tanulmányi versenyekre való felkészülés. Jelenleg 101 diák kapja kézhez a tartós, megerősített belső alkatrészekkel felszerelt noteszgépet. A héten már megindult a regisztráció, tavasszal a 9. évfolyamosok következnek, tette hozzá. Vigh László országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az utóbbi évtizedekben olyan innováció felé mozdul a világ, ami az oktatást is érinti. A kormány segíti abban, hogy a fiatalok a legkorszerűbb eszközökkel bővítsék ismereteiket, tette hozzá.

 

Az ország 35 intézményéből 47 zeneiskolás mérette meg magát a zalaegerszegi trombitaversenyen

Díjkiosztóval és gálakoncerttel zárult a XVI. Országos Lubik Imre Zeneiskolai Trombitaverseny vasárnap Zalaegerszegen. A rendezvénynek a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott helyet, ahogy a két napon át tartó versengésnek, amelyen négy korcsoportban 47 általános és középiskolás korú zeneiskolás fiatal mutatta be tudását. A trombitaversenyt háromévente rendezik meg 1978-tól, ezért már 45 éves múltra tekint vissza. Ez a 16. alkalom volt, és újból személyes megjelenéssel zajlott, mert három évvel ezelőtt online térbe szorult a Covid miatt, mondta Győrffyné Könczöl Tímea, a rendező intézmény, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. A versenybizottság tagjai Király Tibor Péter, a Magyar Állami Operaház zenekarának szólamvezetője, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium trombitatanára, valamint dr. Dávida Tamás, a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar docense voltak. A versenybizottság elnöke dr. Hontvári Csaba egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar dékánja volt. Úgy összegzett: egy zenei verseny tulajdonképpen koncertélmény. Egyben mércéje annak, hogy az a történet, amit elmondunk a hangszer által a szerző életművéből, miként jut el a közönséghez. A díjkiosztón oklevéllel köszönték meg a felkészítő tanárok munkáját. A támogatók felajánlásából sok ajándék talált gazdára, amit egyrészt a négy korcsoport dobogós helyezettjei, másrészt a különdíjasok kaptak. A keszthelyi Duó hangszerbolt által felajánlott fődíjat, egy trombitát a legmagasabb pontszámot elérő versenyző, Kéthelyi Gergely, a Pannonhalmi Szent Benedek Alapfokú Művészeti Iskola tanulója érdemelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában