Eredményhirdetéssel zárult a viadal

2023.11.20. 10:30

Az ország 35 intézményéből 47 zeneiskolás mérette meg magát a zalaegerszegi trombitaversenyen

Díjkiosztóval és gálakoncerttel zárult a XVI. Országos Lubik Imre Zeneiskolai Trombitaverseny vasárnap Zalaegerszegen. A rendezvénynek a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott helyet, ahogy a két napon át tartó versengésnek, amelyen négy korcsoportban 47 általános és középiskolás korú zeneiskolás fiatal mutatta be tudását az országból.

Antal Lívia

A trombitaverseny résztvevői felkészítő tanáraikkal együtt

Fotó: Antal Lívia

– A trombitaversenyt háromévente rendezzük meg 1978-tól, ezért már 45 éves múltra tekint vissza. Ez már a 16. alkalom volt, és újból személyes megjelenéssel zajlott, mert három évvel ezelőtt online térbe szorult a Covid miatt – mondta el Győrffyné Könczöl Tímea, a rendező intézmény, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Az idei versenyen 35 zeneiskola 47 zeneiskolás tanulója vett részt az országból. Az első korcsoport egy fordulójában 15, míg a kétfordulós második, harmadik és negyedik korcsoportban 15, 7, valamint 10 fő mérette meg magát. Az utóbbiak már középiskolás korúak voltak.

Czett Loránd, a zalaegerszegi Pálóczi művészeti iskola versenyzője átveszi a különdíjat
Fotó: Antal Lívia

Győrffyné Könczöl Tímea örömét fejezte ki, hogy a verseny megrendezéséért nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a felkészítő tanároktól és a szülőktől. Köszönettel beszélt a trombitaművész zsűritagok munkájáról, akikkel már harmadik alkalommal dolgoztak együtt. Kiemelte, hogy a gyerekek rengeteg időt, munkát tettek bele a felkészülésbe, amely a zsűri értékelése szerint is, jól látszódott mindegyikük teljesítményén.

A versenybizottság tagjai Király Tibor Péter, a Magyar Állami Operaház zenekarának szólamvezetője, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium trombitatanára, valamint dr. Dávida Tamás, a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar docense voltak.

Hontvári Csaba zsűrielnök értékeli a versenyt. Mellette (jobbról balra): Győrffyné Könczöl Tímea, Király Tibor Péter és Dávida Tamás zsűritagok, valamint Vörös István, a Pálóczi művészeti iskola igazgatóhelyettese
Fotó: Antal Lívia

A versenybizottság elnöke dr. Hontvári Csaba egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar dékánja volt. Úgy összegzett: egy zenei verseny tulajdonképpen koncertélmény. Egyben mércéje annak, hogy az a történet, amit elmondunk a hangszer által a szerző életművéből, miként jut el a közönséghez. Ezen elvek alapján, de mégis objektivitásra törekedve értékelték a versenyzőket.

A díjkiosztón oklevéllel köszönték meg a felkészítő tanárok munkáját. A támogatók felajánlásából nagyon sok ajándék talált gazdára, amit egyrészt a négy korcsoport dobogós helyezettjei, másrészt a különdíjasok kaptak. A keszthelyi Duó hangszerbolt által felajánlott fődíjat, egy trombitát a legmagasabb pontszámot elérő versenyző, Kéthelyi Gergely, a Pannonhalmi Szent Benedek Alapfokú Művészeti Iskola tanulója érdemelte ki. Nagyon jó helyre került, mert saját hangszere ez idáig nem volt.

Kéthelyi Gergely, a trombitaverseny fődíjasa előadás közben
Fotó: Antal Lívia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában