Ez történt

2023.11.15. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Szent Mártonra emlékeztek Keszthelyen

Fotó: Halász Gábor

Szent Mártonra emlékeztek a balatoni térség számos településén, köztük Keszthelyen

A Nyugat-Balaton számos településén megünnepelték Szent Márton napját. A programokon a látogatók már újborral is koccinthattak. Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában kezdődött az immáron tizenkettedik alkalommal megszervezett program. A mécsesekkel megvilágított kertben dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere emlékeztetett: a Vas vármegyéből származó Szent Márton 1700 évvel ezelőtt élt, s a katonai szolgálat után a papi hivatást választotta, életét a szolgálatra és a rászorulók segítésére téve fel. Ezt követően Mezei András, a Kármel plébánosa és Zichy Emőke református lelkipásztor megáldotta a Szent Márton-fát, illetve a hajdan itt állt templom emlékhelyét, majd a résztvevők apró lámpásokkal a kezükben a Fő térre vonultak, ahol Manninger Jenő polgármester arra hívta fel a figyelmet, a régióhoz kötődő szent a szerénység, a nagylelkűség és a jó cselekedet jelképe, és ezen erények napjainkban is fontosak. A Kármel plébánosa ezután megáldotta az újbort, majd a kulturális műsort követően szeretetvendégség várta a résztvevőket. A „szomszédvárban”, Hévízen a szombat esti szentmise után a hittanos fiatalok misztériumjátékot mutattak be a franciaországi Tours harmadik püspökéről, a szegények patrónusáról, aki Pannonia provinciában született. Ezután lampionos séta indult a Szentlélek-templomtól a belváros utcáin át, amit agapé követett a plébánia udvarán.

 

Elismeréseket adtak át Nagykanizsán a szociális munka napján

A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hétfőn Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban rendezte meg a Szociális munka napja rendezvényét, melyen díjazták a vármegyében szociális területen működő, kiemelkedő tevékenységet végző közösségeket. Az eseményen megjelenteket Bizzer András alpolgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: ez a nap a másokat segítő, az elesetteket támogató, szociális munkát végző emberről szól. Ez az ünnep arra hivatott, hogy mint lelki sebtapasz egy kis gyógyírt és erőt nyújtson azoknak, akik az év minden napján arra figyelnek, hogy bajba jutott, betegséggel vagy nehézséggel küzdő embertársaikon segítsenek. Horváth Rita, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője elmondta: az országban működő civil szervezetek közel 9 százaléka tevékenykedik a szociális ellátás területén. Zalában több mint 150 egyesület és alapítvány végzi e szférában a munkáját. A szociális munka napja alkalmából elismerő oklevelet vehetett át: Madarászné Kele Márta, a Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportjának vezetője, Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület elnöke, Stimecz Fridolin Lajos és Stimeczné Lukács Kitty, a Jótékonysági Licit Nagykanizsa Facebook-közösség vezetői és dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjas Klubok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetség zalai szervezetének elnöke.

 

Táblagépeket adtak át a zalaegerszegi egyetemen

Száz egyetemi hallgató vehetett át kedden a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK) a tanulmányai végzéséhez szükséges digitális eszközöket. A Pannon Egyetem még 2022 májusában, a gyakorlatorientált infrastrukturális és készségfejlesztési reform keretében több mint 4 milliárd forint támogatást nyert el arra, hogy az oktatók és a hallgatók eszközellátottságát növelje. E támogatásnak köszönhetően a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában a Felhőcampus alprojekt keretében 22 darab új IT eszközzel modernizáltak tantermeket: projektorok, vetítővásznak, digitalizáló táblák szolgálják a korszerű oktatást. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ oktatói laptopokat, monitorokat, streaming kamerákat, kameraállványokat kaptak, a ZEK minden főállású oktatója tabletet használhat az oktatáshoz. A szóban forgó pályázat keretében a legmagasabb pontszámmal felvételt nyert elsőéves hallgatóknak, valamint a kiemelkedő közéleti és tudományos teljesítményt nyújtó felsőbb éves hallgatóknak 100 darab Samsung Galaxy S8 tabletet adott át dr. Palányi Ildikó, a ZEK megbízott főigazgatója, a gazdálkodási kar dékánja és dr. Szili-Fodor Dóra főigazgató-helyettes. A hallgatók tanulmányaik végéig használhatják ezeket a számítógépeket, természetesen viselve az esetleges megsemmisülésük vagy javításuk költségeit, hiszen a pályázat ellenőrzése ezt megköveteli.

 

Hárman részesültek elismerésben a szociális munka napján Zalaegerszegen

November 12-e a szociális munka napja. Zalaegerszeg önkormányzata ez alkalomból tartott ünnepséget kedden a városházán, amelyen a város szociális ellátórendszerében dolgozó három munkatársat ismert el oklevéllel és tárgyjutalommal. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte, a város úttörő a tekintetben, hogy már 2001-ben rendezett ilyen jellegű ünnepséget, amely azóta hagyománnyá vált. Mint mondta, az intézményvezetők javaslata alapján választják ki minden évben az elismerésre érdemeseket. Büszkeséggel töltheti el azokat, akik felelősséggel és kitartással végzett munkájukért köszönetként megkapják, míg a kollégáknak példát jelenthet, annak a mintegy 200 főnek, aki a város szociális ellátórendszerében dolgozik, hangsúlyozta a polgármester. Beszédét követően átadta az elismeréseket. A szociális szolgáltatás területén végzett kiemelkedő színvonalú segítő tevékenysége és szakmai munkája elismeréséül elsőként Déri Jánosnét szólította, aki a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központban 2015 óta dolgozik adminisztrátorként. A szociális munka napja alkalmából elismerést vehetett át Horváth Rita, a Gondozási Központ gazdasági csoportjának könyvelője. Az intézményben 1999 decemberétől dolgozik. A harmadik elismerésben részesült személy szintén a Gondozási Központ munkatársa. Ivanicsné Ruzsics Judit 2006 júliusában mentálhigiénés munkatársként óriási lendülettel vetette bele magát a mindennapi munkába, segítve az újonnan megnyílt Idősek Otthonába beköltöző ellátottakat, hozzátartozóikat és a kollégákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában