Horgászat

2023.11.03. 16:30

Telepítés, verseny és közösségi munka Kustánszegen

A tóból kifogott állomány utánpótlása érdekében több mint harminc mázsányi halat telepített a kustánszegi tóba a Göcsej Horgász Egyesület. A halasítást csütörtökön hajtotta végre a civil szervezet, s azzal párhuzamosan fogási korlátozást is bevezettek.

Gyuricza Ferenc

A tilalom november 2-án, reggel hat órakor lépett életbe, s várhatóan 10-14 napig tart, lejártáról a későbbiekben dönt az egyesület vezetősége. A halállomány védelme érdekében további intézkedést is hoztak, így kormorán-riasztási kérelmet nyújtottak be az illetékes hatóságoknak.  

A telepítés az éves halgazdálkodási programmal összhangban zajlott le. Kelemen Csaba elnök arról számolt be lapunknak, hogy a halasítás során mintegy 25 mázsa háromnyaras, azaz fogható méretű, illetve 500 kilogramm kétnyaras pontyot tettek a vízbe. Emellett 250 méretű keszeggel is bővítették az állományt, egyrészt a horgászok igényeinek kiszolgálása érdekében, másrészt az utóbbiak a vízben lévő ragadozók – például a tavasszal telepített, s azóta 15-25 centiméteresre fejlődött csukaivadékok – számára takarmányhalként is szolgálnak.  

A kustánszegi tavon az elmúlt hét végén zárult az éjszakai horgászatot lehetővé tévő programsorozat, Kelemen Csaba szerint ez az egyik legkedveltebb kezdeményezése az egyesületnek, a pecások közül ugyanis évről évre egyre többen használják ki ezt a lehetőséget. Az idei utolsó „éjszakás hétvégén” is voltak szép fogások, ezúttal Fülöp Emil horgásztársukat ajándékozta meg szép halakkal a tó.  

A Göcsej Horgász Egyesület ez évben is – harmadik alkalommal – megrendezi Mikulás Kupa elnevezésű versenyét, ám a két évvel ezelőtti sikertelen első próbálkozás tapasztalatai alapján annak időpontját most is korábbra teszik, november 25-én várják a kihívásokra vágyó horgásztársakat. A verseny előkészületei érdekében, valamint az idei szezon zárásaként november 11-én közösségi környezetvédelmi munkát is végeznek Kustánszegen, a növényzetet teszik rendbe és felszedik a tóba telepített süllőfészkeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában