Ünnepélyes átadás Zalalövőn

2023.11.28. 18:00

A biztonságosabb csapadékvízelvezetés érdekében

A jelen önkormányzati ciklus egyik legnagyobb összegű pályázati projektjét jelentette az a belterületi csapadékvízelvezetés, amelynek ünnepélyes átadását a minap tartották a kisvárosban. Öt beavatkozási ponton összesen 2585 méter hosszúságban sikerült felújítani vagy helyenként újjáépíteni a vízelvezető rendszert.

Gyuricza Ferenc

Tüske Zsolt tervező (balról), Vigh László, Gyarmati Antal, Pácsonyi Imre, Rohonczi Balázs és Vadász Péter, a kivitelező cégek munkatársai, valamint Tóth Norbert műszaki ellenőr a fejlesztés által érintett egyik pontos, a Háshágyi utcában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Gyarmati Antal polgármester beszélt, aki azt is hozzátette: még 2021 elején nyújtottak be sikeres pályázatot a területi operatív programhoz, a kiviteli munkálatok pedig 2022 decemberében kezdődtek meg.  

- Városunk a Zala völgyében fekszik, két oldalról is dombok határolják, és ennek a speciális fekvésnek okán csapadékos időszakban jelentős mennyiségű víz zúdul a település gerincére – mondta Gyarmati Antal. – Ennek a vízmennyiségnek a kezelését kellett megoldani, hiszen a Kossuth és Petőfi utcákban lakók, de a település más pontjain élők is sokat küzdöttek a vízzel.  

A projektet részletezve a polgármester kiemelte: az eredetileg elnyert összeg nem volt elegendő az összes tervezett munka elvégzésére, ezért pótigénnyel éltek, s további 42 millió forintot kaptak. Így összesen 192 millió forintos támogatással valósulhatott meg a fejlesztés.  

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az éghajlatváltozás miatt egy több települést érintenek az olyan villámárvizek, amelyek kezelése szinte lehetetlen feladat. A zalalövői projekt elsődleges feladata a normál időszakban a csapadékvízelvezetés biztosítása, de az említett katasztrófahelyzetek hatásának csökkentését is remélik tőle, hiszen így óvhatják meg az emberéletet, védhetik az ingatlanokat, tárgyi javakat.  

Pácsonyi Imre, a Zala vármegyei közgyűlés alelnöke szerint rendkívül népszerű pályázati program volt a csapadékvízelvezető rendszerek fejlesztése, hiszen a területi operatív program felhívására Zalából közel hatvan kérelmet nyújtottak be a települések. A rendelkezésre álló forrás eredetileg azonban az egymilliárd forintot sem érte el, ezért látva az igényeket – a szerencsésen alakuló körülményeknek is köszönhetően – a pénzügyi keretet végül 6,5 milliárd forintra sikerült módosíttatni. Így mintegy ötven településen sikerült fejleszéstéseekt megvalósítani, illetve néhány projekt kivitelezése még jelenleg is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában