Ez történt

2023.10.24. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A haza bölcsére emlékeztek Keszthelyen

Deák Ferencre emlékezett születésének 220. évfordulóján a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) keszthelyi csoportja. A haza bölcsének nevét viselő utcában található domborművet – amely Farkas Ferenc munkája – két évtizede a NABE állíttatta a tanulmányait Keszthelyen kezdő, később Zala vármegyét szolgáló államférfi, képviselő tiszteletére, akiről dr. Cséby Géza irodalomtörténész beszédében azt mondta: nemcsak kiváló politikus volt, hanem rendkívül emberbarát is, és olyan tettek fűződnek a nevéhez, amelyekkel meghatározta a magyar történelmet. Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi csoportjának elnöke kiemelte: szervezetük számos, a városhoz, vagy a Balatonhoz kötődő nőnek állított mementót az elmúlt évtizedekben. Deák Ferenc az egyetlen férfi, akinek emléke előtt hasonló módon tisztelegnek, mert életműve példa nemcsak Zala, hanem egész Magyarország számára. A megemlékezésen Bajzikné Panni mondott verset, majd a résztvevők – köztük Vozár Péterné alpolgármester – megkoszorúzták a Deák-mementót, jelezve: a haza bölcse ma is irányt mutat s példát ad minden magyarnak. Deák Ferencre megyeszerte emlékeztek a közelmúltban.

A haza bölcsére emlékeztek Keszthelye
Fotó: Péter B. Árpád

Előadások gyerekeknek Jane Goodall életéről Nagykanizsán

A nagykanizsai Halis-könyvtár is csatlakozott az állatvédelmi témahét programjaihoz. A sok színes program és előadás között Benke Dániel könyvtáros a Jane Goodall Intézet támogatásával Jane Goodall életéről, munkásságáról, valamint a csimpánzok életéről és a természetvédelem fontosságáról tartott előadást. Jane Goodall kivételes személyisége mai világunknak, mesélte a szakember, hiszen nem sok ember mondhatja el magáról, hogy már életében igazi ikonná vált. Lassan 90 éves, de még mindig rendületlenül járja a világot, felhívja a figyelmet a világunk problémáira és ami a legfontosabb, hogy közvetíti a remény üzenetét. Hozzátette: etológusként rengeteget tett azért, hogy minél jobban megismerjük a csimpánzok életét és viselkedését. Terepkutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a csimpánzok eszközöket használnak és fejlett szociális készségeik vannak. A csimpánzölelés című előadást négy osztálynak tartotta meg a könyvtáros, aki reméli, hogy a gyerekek mindannyian élményekkel gazdagon, boldog "főemlősként" távoztak a könyvtárból. És miért csimpánzölelés volt az előadás címe? Mert a csimpánzoknál az ölelés ugyanolyan fontos, és hasonló funkciókkal bír, mint az embereknél. Benke Dániel úgy gondolja, napjainkban mindannyiunkra ráférne egy boldog ölelés.

Porsche veteránautók jártak a járműipari tesztpályán Zalaegerszegen

Egymás után érkeztek a hétvégén a Porsche veteránautók a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályára, közel 300 kilométeres távot teljesítve és három országot megjárva. A Porsche Club Pannonia Egyesület 12. alkalommal szervezte meg a Tíz Torony Túrát. A többségében Porsche 911-es modellekből álló konvoj stílusosan reggel 9 óra 11 perckor indult Zalacsányból, és gördült be a célállomásra délután fél 5 után. A résztvevők egyik feladata a túrán az volt, hogy az intiner alapján tíz műemléképület, illetve templom tornyát ismerjék fel és örökítsék meg fényképezőgéppel, mondta el Kaszás István főszervező, aki "civilben" építész, így szakértő szemmel tudja meghatározni, mely látványosságokat érdemes lencsevégre kapni. A német gépjárműipar legendás termékeit felvonultató verseny Zalacsányból indult, Lenti érintésével a szlovén Muravidéket, illetve Ausztriát is érintve az Őrség kanyargós útjain haladt a zalaegerszegi célállomásig. A célba érkezőket a tesztpálya konferenciaközpontjának parkolójában az 1/100-as szakasz megmérettetés várta. Az esemény házigazdája a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. volt. Bogár Beáta programkoordinátor elmondta, hogy a járműipari tesztpálya üzemeltetője, az AVL ZalaZONE Kft. az üzleti tesztelőkkel foglalkozik. A ZalaZONE InnoTech feladata a kutatás-fejlesztés, melynek keretében például egyetemek teszteléseit szervezik. Emellett népszerűsítő programokat tartanak, vagy adnak helyt ilyen eseményeknek, mint a Porsche Tíz Torony Túra. Hozadékuk egyrészt az, hogy a konferenciaközpontot igénybe lehet venni rendezvényekre. Másrészt a pályaorientáció segítése: a leendő szakemberek biztosítása érdekében a fiatalok kapjanak kedvet a műszaki pályákhoz.

Egészségről, betegségről tartottak előadásokat a Szenior Akadémián Zalaegerszegen

A Szenior Akadémia őszi félévének második és egyben utolsó előadásnapján az idős korra jellemző betegségekről, kezelésük módjairól, illetve megelőzésük lehetőségeiről hangoztak el hasznos információk öt témakörben és öt előadásban az idén 175 éves Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház orvosainak és vezető dietetikusának jóvoltából. A Zalaegerszegi Idősügyi Tanács és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja rendezésében megvalósuló Szenior Akadémián Balaicz Zoltánné főszervező, az egyetem nyelvi és felnőttképzési irodájának vezetője köszöntötte az időskorú hallgatókat. Először dr. Riba Ádám kardiológus vezette fel előadásában, miszerint szívünk egy nap alatt 115 ezerszer húzódik össze, és 80 ezer liter vért pumpál a testbe. Azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a megtört szív szindróma létező jelenség. Ezt az állapotot nagy stresszel járó esemény váltja ki, ami ugyanolyan veszélyes, mint a szívroham. Beszélt a szívet ellátó koszorúerek szűkületéről, annak okairól és következményről, a szívinfarktus kialakulásáról. Dr. Bagosi Zoltán belgyógyász, diabetológus főorvos az időskori cukorbetegségről tartott előadást. A táplálkozás és a mentális egészség összefüggéseire Végvári Viktória vezető dietetikus hívta fel a figyelmet. Dr. Németh László neurológus, osztályvezető főorvos az agyérbetegségek okaira, és korai felismerésének jelentőségére világított rá. „Ha nyúz a csúz” címmel a mozgásszervi betegségek kezelési lehetőségeiről dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna reumatológus, a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő főigazgatója, a Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában