Roma kulturális nap Garaboncon

2023.10.16. 10:30

Szakítva a régi hagyományokkal

Kulturális napot tartott szombaton Garabonc község roma nemzetiségi önkormányzata. A program főzőversennyel kezdődött, majd a délután folyamán hagyományőrző programokkal, illetve zenés műsorszámokkal várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A zalamerenyei népdalkör tagjai a roma kulturális nap megnyitójának résztvevőivel. A kép jobb szélén Bogdán Ferenc Elemér, a hátsó sorban a harmadik Bene Csaba, a negyedik Cseresnyés Péter

Fotó: Gyuricza Ferenc

Bogdán Ferenc Elemér, a nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: ezúttal szakítva a régi hagyományokkal új döntöttek, hogy nemcsak a roma kultúrát mutatják be az érdeklődőknek, hanem a többségi nemzet, valamint a körülöttük elő nemzetiségiek kultúráját is. Ennek az új iránynak jegyében így többek között a zalamerenyei népdalkör, a balatonmagyaródi színjátszókör, valamint a nagykanizsai Pántlika táncegyüttes is helyet kapott a fellépők sorában.  

A rendezvényen jelen volt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, illetve Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke is. Utóbbi úgy fogalmazott: önmagában az is örömteli, ha egy roma nemzetiségi önkormányzat kulturális napot szervez annak érdekében, hogy a tradícióit bemutassa, többek között ezért is támogatja a vármegyei közgyűlés az ilyen jellegű programokat. A garabonciak azonban ezen is túllépve egy maga nemében egyedülálló napot szerveztek azáltal, hogy nemcsak a saját kultúrájukból adtak ízelítőt a résztvevőknek, hanem teret engedtek a térségben velük együtt élőknek is, ezáltal is elősegítve az integrációt. 

- Ez valóban kuriózum, én legalábbis ilyen jellegű roma napon még nem vettem részt, Bízom benne, hogy a garabonciak ezzel példát mutatnak a többi roma nemzetiség önkormányzatnak – tette hozzá az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában