Forradalom, olasz gasztronómia és táncház

2023.10.25. 13:30

Rendhagyó megemlékezést tartottak Nován

Múlt vasárnap három rendezvény is színesítette a helyiek és a községbe érkezők napját.

Korosa Titanilla

Több mint 100-an érkeztek a táncházba

Fotó: Simon Balázs

Az önkormányzat támogatásával, a Nováért és Gyermekeinkért Alapítvány szervezésében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjának megünneplését kapcsolták össze az olasz gasztronómiával és a már hagyományosan, nagyobb ünnepnapokon megrendezett táncházzal.

Hogy mi köze az olaszoknak az 56-os forradalomhoz, ezt Szalay Cecília képviselőtől tudhattuk meg.

- Idén nemcsak misével és a kopjafánál elhelyezett koszorúval róttuk le tiszteletünket az 56-os hősök előtt, hanem egy rendhagyó rövid történelemórával, diavetítéssel, verssel, zenei aláfestéssel és tánccal fűszerezett műsorral is – mondta el Szalay Cecília. - A prózai részek betétjeként a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes kortárs zenére táncolta el az 56-os események néhány ikonikus jelenetét, melynek koreográfiáját Gyenese Krisztián, a csapat vezetője álmodta meg. Az olaszok korabeli kommunista vezetése szükségesnek tartotta és támogatta a szabadságharc leverését, de a nyugati világhoz tartozó, többpártrendszerű ország többi pártja elítélte ezt a hozzáállást. Az olasz nép szolidaritását az akkor már Amerikában, de korábban Rómában is élő Márai Sándor megható szavaival jelenítettük meg. Az Avanti ragazzi di Buda kezdetű dal pedig szép példája és a mai napig énekelt emlékezete a magyarok szabadságvágya melletti kiállásnak, ezt Pier Francesco Pingitore írta a forradalom 10. évfordulójára.

Az olasz életérzést Mayer Zoltán pizzamester és kollégái hozták el ezen a napon Novára és készítettek több mint száz darab hamisítatlan nápolyi pizzát. A nap harmadik rendezvényén, a táncházban, bár a néptáncon volt a fókusz, de nemcsak táncolni érkeztek Lentitől Zalaegerszegig, hanem beszélgetni, élő népzenét hallgatni és a közösségi élményért. Itt magyarbődi táncokat tanított Gyenese Krisztián néptáncoktató, majd kis- és nagymagyarországi tájegységek táncrendjeit játszotta a Gyéres Zenekar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában