Felelős gondolkozásra nevelnek

2023.10.26. 08:00

Közelebbi kapcsolatban az állatokkal a kiskanizsai Pipitér tagóvodában

A kiskanizsai Pipitér tagóvoda idén is csatlakozott az Állatvédelmi Cselekvési Terv kidolgozásáért felelős kormánybiztosi titkárság által kiírt állatvédelmi témahetéhez.

Benedek Bálint

Az óvodások ellátogattak egy háztáji gazdálkodással foglalkozó családhoz is

Forrás: ZH

- Madár- és Állatbarát óvoda cím büszke birtokosai vagyunk, ennek szellemisége áthatja nevelő munkánkat - mondta Göndör Réka, a Pipitér tagóvoda vezetője. - Tevékenységeinkben kiemelkedő szerepet kap a környezeti nevelésen belül az állatvédelem, valamint beépítjük a felelős állattartás alapelveit is, változatos és kreatív programok segítségével. Közös érdekünk az állatvédő szemlélet alakítása óvodás korban, a gyermekek tudásának kiszélesítése, empatikus képességeik magasabb szintre emelése, hogy ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönözzük őket. 

Kiemelte: a gyermekek többsége szereti az állatokat. Találkoznak velük egész kicsi korban, ha másképp nem, a magyar népmeséken keresztül biztosan. Innen tudják, hogy a kutya hűséges, és hogy az ember legjobb barátja, vagy hogy a róka ravasz, és ha segítünk a bajba jutott állatokon, jótett helyébe jót várhatunk. A nevelési év során több olyan témát dolgoztak fel, ami a társ-, haszon- és a vadon élő állatokat érintette. Ezekbe tudatosan belecsempészték a felelős állattartással kapcsolatos tartalmakat.

- A cél a gyermekek szemléletformálása, ezzel kialakítva a belső motivációt a cselekvő állatvédelemre - folytatta. - Az idei témahétre mind az öt csoportunkkal izgatottan készülődtünk. Előnyben részesítettük az élménypedagógiai módszereket, a gyermekek érzelmeire hatva közelítettük meg a témahetet, valamint okos eszközeinket is bevontuk a projektbe. Nagyrác utcai óvodásaink egy családhoz látogattak el, ahol díszmadarakat, kacsákat, ritka fácánfajokat, papagájokat csodálhattak meg. Süni csoportunk Ajsát, a gyerekek által jól ismert kutyát keresték fel otthoni környezetben. A Méhecske csoport gasztronómiával foglalkozó családi gazdaságnál járt vendégségben, ahol őrzik a kulturális örökséget, a vidéki életformát, fenntartható közösséget működtetnek. És nem feledkeztünk meg most sem az állatmenhely lakóiról, nagycsoportosaink a Cica csoportból adományt vittek nekik.

Projektjeik elmaradhatatlan szereplői a családok, ezúttal pályázati felhívásukban a környezeti és a digitális nevelés fúziójából létrejövő kreatív alkotásokat várják Gyermekszemmel a világ című fotópályázatukra jövő év március 15-ig. A beérkezett fotográfiákat szakmai zsűri bírálja majd el, a fődíj egy fényképezőgép, és további értékes nyeremények várnak a díjazottakra a Pipitér Óvoda Gyermekeiért Alapítvány jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában