Szentmisével ünnepelték

2023.10.16. 13:49

Kilencvenéves a Szent Család-templom

Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek volt a főcelebránsa annak a szentmisének, amit vasárnap tartottak Tófejen a lérántházai templom felépítésének 90. évfordulója alkalmából. Az ünnepi istentiszteletet szeretetvendégség követte, amin ugyancsak részt vett az egyházi méltóság.

Gyuricza Ferenc

Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek a vasárnapi szentmisén. Tőle balra dr. Marx Gyula állandó diakónus, jobbra Bognár István plébános

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Szent Család tiszteletére emelt tófej-lórántházi templomot a térség egyik tekintélyes családjának utolsó sarja, Séllyey Teréz építtette. Az 1863-ban született nemesi származású hölgy vagyonából az ősei, illetve különösen szeretett testvére, Pál emlékére szeretett volna birtokuk, Lórántháza mellett maradandót alkotni. A főegyházmegyei hatósággal egyetértésben alapítványt hozott létre, így kezdett bele a templom építtetésébe.  

A barokk stílusú templomoktól eltérő küllemű épület alapkövét 1933 júliusában, ünnepi szentmise keretében helyezték el. A szertartást a később Mindszenty József bíborosként ismertté vált Pehm József vezette, aki akkor zalaegerszegi apátplébánosként szolgált. A ceremóniát követően – a helyi lakosság összefogásának is köszönhetően – gyorsan haladtak a további munkálatok, így a templom még ugyanazon év október 15-re elkészült, míg felszentelését Krisztus Király ünnepére, október 29-re tűzték ki. Ez utóbbi szertartást már Mikes János szombathelyi megyéspüspök végezte, aki a hívek kérését meghallgatva lelkészséget is létrehozott Tófejen, amely 1996-ig maradt önálló. A templom felszentelésének másnapján pedig dr. Klemm Kálmán személyében lelkész is került a faluba.

1933 és 1996 között 11 lelkész látta el a hívek szolgálatát a településen, utoljára a jelenlegi bagodi plébános, Farkas László. 1996 és 1998 között Söjtör plébánosa, Sághegyi Gellért látta el oldallagosan a hitéleti feladatokat, majd a tófeji lelkészség a gutorföldei Szent István király plébánia fíliája lett, amelynek plébánosa 1998-tól Horváth István Sándor lett, majd tőle 2002-ben a jelenleg is itt szolgáló Bognár István vette át a plébánia vezetését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában