Helyi közélet

2023.10.18. 07:30

Ezen a napon történt

Pásztor András

Fotó: BriBar

156 évvel ezelőtt Alaszka az Amerikai Egyesült Államok birtokává vált.

Az orosz kormányt képviselő Orosz-Amerikai Társaság a 19. század első felében Alaszka gyarmatosítását irányította. Ők alapították az első állandó európai települést (Kodiak-sziget, 1784). A gyarmat azonban sosem vált igazán nyereségessé, a társaság működtetésének költségeit az államkincstár nem tudta finanszírozni, így Oroszország 1867-ben 7,2 millió dollárért eladta Alaszkát az Amerikai Egyesült Államoknak. 1867-1884 között Alaszka a hadsereg, a pénzügyminisztérium, majd a tengerészet igazgatása alatt állt (Department of Alaska). 1884-ben a közigazgatásilag még szervezetlen terület civil vezetés alá került (District of Alaska). Az 1890-es évek aranylázai több tízezer telepest csábítottak Alaszkába és a szomszédos kanadai Yukon területre. 1912-ben Alaszka territórium státuszt kapott, vagyis korlátozott önkormányzattal rendelkezett, de nem volt alkotmánya, és a irányítása a Kongresszus hatáskörébe tartozott. Alaszka 1959. január 3-án vált az USA teljes jogú tagállamává.
 

102 évvel ezelőtt Charles Strite szabadalmaztatta a kenyérpirítót.

Az első világháború alatt Charles Strite, minnesotai szerelő elhatározta, tesz valamit a menzán felszolgált rendszeresen odaégetett pirítós ellen, és 1921. október 18-án levédette találmányát, a kenyérpirítót, ami egyszerre pirította a kenyér mindkét oldalát, időkapcsolóval volt felszerelve, és pirítás után kilőtte magából a kenyérszeleteket. 1925-re a Strite-kenyérpirítók millióit dobták piacra, az új találmány óriási siker volt.
 

 

63 évvel ezelőtt megszületett Jean-Claude Van Damme belga származású színész.

Tízéves korában kezdett el harcművészettel foglalkozni, amikor apja beíratta egy shotokan karate tanfolyamra. Végül fekete övet szerzett és megnyerte az European Professional Karate Association középsúlyú bajnokságát (bár saját állítása szerint kétszeres bajnok). Fizikuma fejlesztésére súlyemelést is végzett, majd elnyerte a Mr. Belgium testépítő címet. Tizenhat évesen balettozni kezdett, ezt öt évig folytatta. A balett véleménye szerint „művészet, ugyanakkor egy igen nehéz és komoly sport is. Ha túlélsz egy balettfoglalkozást, túlélsz bármely más edzést is”.

Tizennyolc évesen megnyitotta a California edzőtermet Brüsszelben, mellyel egy újságcikk szerint havonta 15 000 dollárt is megkeresett. Filmvásznon először a francia Rue Barbare című filmben szerepelt 1984-ben, majd még ebben az évben a Mindörökké Monaco-ban. Ez adta a lökést, hogy feladja jól profitáló fitness üzletét a színészetért. Az 1980-as évek elején – Hongkongot követően – az Amerikai Egyesült Államokba ment. Eleinte bérelt kocsiban aludt és alkalmi munkákat vállalt, amíg be nem tört a filmes világba. Jean-Claude Van Damme ma már a "Brüsszeli Erőcsoda" rajongói szerint.

Véres játék című film hozta meg a sikert számára, bár 1988-ban Arany Málna díjra jelölték miatta. A kritikusok nem lelkesedtek érte, de a film alapkőnek bizonyult Van Damme karrierjében.

Színészként arról vált ismertté, hogy képes teljes spárgát csinálni mutatványai közben, valamint a még harcművészek körében is egyedülálló rugalmasságáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában