Berliner Wine Trophy

2023.10.27. 17:26

Cika rajnai rizlingje a csúcsra ért

A világ egyik legnagyobb mintaszámú borversenyén, a Berliner Wine Trophyn a Cika Pince 2021-es évjáratú Rajnai Rizling borát aranyéremmel jutalmazták.

Benedek Bálint

Radics Bálint és apósa, Németh József a díjazott nedű társaságában

Forrás: ZH

A zalai borvidéken, a Szentgyörgyvári-hegyen található boutique borászat, a Cika Pince az ambíció és a szenvedély központja. Németh József, vagy ahogyan a helyi közösség hívja, Cika immár fél évszázada foglalkozik borszőlő-termesztéssel és borkészítéssel, s mindezt a zalai tájban megbúvó pincéjében teszi.

A Szentgyörgyvári-hegy, amely Nagykanizsa és Miklósfa között húzódik, mindössze 5 kilométerre található a városközponttól. A kis birtok három egymás mellett elhelyezkedő szőlőültetvényből tevődik össze, ezek a második hegyháton, egy 1860 körül emelt kápolna közelében terülnek el.

Németh József, a borász végzettséggel rendelkező tulajdonos évtizedeken keresztül másodlagos tevékenységként készítette a borait. Azonban az elmúlt 15 évben elért sikerek következtében és az utóbbi években növekvő fogyasztói igényekre reagálva ma már fő tevékenysége a borászat. Mindemellett Cika már 10 éve vezeti a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kört, és büszke tagja a Da Bibere Zalai Borlovagrendnek is, melynek egyik célja a zalai borok hírnevének öregbítése.

A díjnyertes nedű
Fotó: ZH

A Cika Pince szinte kizárólag fehér szőlőfajtákkal dolgozik, beleértve a rajnai és az olaszrizlinget, a királyleánykát, a cserszegi fűszerest. Az egyetlen, kis mennyiségű piros szőlő a pinot noir. A borász eltökélt szándéka, hogy a keze alól kikerült borok örömet szerezzenek a borkedvelőknek.

– A borászatba vagy beleszületünk vagy belenősülünk – vallja Radics Bálint, aki borkedvelőként véletlenül csöppent bele ebbe a világba. Elvette a borász lányát és hamar megszerette ő is az egész miliőt. Mindkettőjüknek minden év új kihívás, ugyanakkor új lehetőség is. Az idei év pedig különösen meghatározó lett.

– Az első rajnai rizling "tükét" már közösen ültettük, és mostanra úgy tűnik, hogy a fajta a csúcsra ért – mondta Németh József. – A Berliner Wine Trophyn, a világ legnagyobb, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által rendezett borversenyén a 2021-es évjáratú bort aranyéremmel jutalmazták. Ez az elismerés különösen értékes, mivel a szabályok szerint csak a kóstolt termékek 30 százaléka érdemelheti ki a díjat. Zalai bor először hozott el aranyérmet Berlinből, és külön dicsőség, hogy mindezt a rajnai rizlinggel, a német eredetű szőlőfajtával értük el.

Cika borászatának története egy olyan ember szenvedélyének és elkötelezettségének a története, aki az évek során a borászatban találta meg célját, és Radics Bálintban a társát, akinek ambíciójával jól kiegészítve, a rangos nemzetközi elismeréstől nyert új lendülettel közösen most Márton-napon megnyitják az új borházat, a Cika Pincét, és büszkén kóstoltatják az aranyérmes rajnai rizling borukat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában