Megújult a Temető utca újabb szakasza

2023.10.11. 08:00

Balatongyörök környezetbarát technológiát választott a beruházáshoz

Befejeződött Balatongyörökön a Temető utca újabb szakaszának felújítása, amelyre az önkormányzat a Top+-programban nyert 40,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Péter B. Árpád

Háromszáz méteren újult meg az útburkolat a Temető utcában Fotó: önkormányzat

A Balaton-parti község tavaly áprilisban nyújtotta be pályázatát, amely sikeres volt: a munkákhoz szükséges forrást a kormány és az Európai Unió teljes egészében biztosította. Ennek köszönhetően a Temető utcában most 300 méteren újult meg az útburkolat.

A községi temető melletti, a 71-es főúttal párhuzamos szakasz alternatív útvonalként szolgál Balatongyörök és Vonyarcvashegy között. Azon településrészt lehet rajta megközelíteni, amely a vármegyehatárhoz legközelebb eső Balaton-parti község legdinamikusabban fejlődő része. Itt rengeteg új lakóház épül.

Az önkormányzat arról tájékoztatott: az út a kátyúk és a betöredezett útszél miatt már balesetveszélyes volt, az útalap megerősítése és az új aszfaltréteg leterítése, továbbá a padkaépítés közlekedésbiztonsági célokat is szolgált.

A munkálatok során az út teljes, öt méteres szélességében, úgynevezett hideg remix technológiával alapot készítettek a kivitelezők, amelyre kiegyenlítő és kopóréteg került. A helyhatóság nemcsak a kivitelezésre nyert támogatást, hanem a kapcsolódó kiadásokra, vagyis a tervezésre, a műszaki ellenőrzésre és a projektmenedzsmentre is.

– A felújítással ezen a szakaszon javult a közlekedésbiztonság és nőtt a közlekedési komfort, ezáltal tovább javult a belterületi útminőség Balatongyörökön – fogalmazott lapunknak Biró Róbert polgármester, hozzátéve: a hideg remix eljárás lényege, hogy a régi útalapot nem kell kitermelni és elszállítani, hanem a meglévő pályaszerkezet anyagát, a szükséges javító- és kötőanyagokkal együtt egy speciális gép segítségéével a helyszínen átkeverik, elterítik és tömörítik.

Emiatt ez kimondottan környezetbarát útfelújítási eljárás, ráadásul így jó teherbírású, kedvezőbb összetételű alapréteg állítható elő, szögezte le a község első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában