Első ránézésre pusztításnak tűnt

2023.10.26. 10:00

A vasúti forgalomra veszélyes fákat vágtak ki Nagykanizsán

Katonarét egyik utcájában, a Bagolai soron az út menti fák egy részét kivágták, csonkolták, a növényzetet kiirtották. Az első látásra pusztításnak tűnő munkákat a MÁV végezte, kérdéseinkre a cég kommunikációs igazgatósága adott választ.

Benedek Bálint

Térdmagasságban vágták le a fákat, hogy később sövényként funkcionálhassanak

Fotó: Szakony Attila

Mint ismert szeptember 25-től október 31-ig a balatonszentgyörgyi és nagykanizsai állomás között végzett pályakarbantartási munkák miatt az érintett vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A pályaszakasz várost átszelő vonalán az érintett időszakban megkezdődött a növényzet határozott gyérítése. Jelentősen levágták az aljnövényzetet, viszont a Bagolai soron drasztikusabban avatkoztak be. A családi házakkal szemközt lévő oldalon, a vasútparton több helyen térdmagasságban csonkolták a fákat és többet kivágtak. Felkerestük a MÁV kommunikációs osztályát, ahonnan magyarázatot kaptunk.

Mint írták: Nagykanizsán, a Bagolai sor környékén több helyen végzik az elburjánzott zöldterületek gyérítését október végéig. 

Fotó: Szakony Attila

- A kivágott nyesedéket, gallyakat, ágakat és a nagyobb fákat sem hagyja a vasúttársaság a helyszínen, azokat elszállítja a munka végeztével - fogalmaztak. - A gyérítésre azért van szükség, mert a vasútüzemben számos problémát okozhatnak a fadőlések, megrongálják a villamos felső vezetéket, a benyúló ágak zárlatokat okozhatnak. A vasúti járművekre is veszélyesek a vasúti pályához túl közeli ágak, továbbá akadályozzák a  vasúti jelzők láthatóságát a mozdonyvezető számára.

A közleményben hozzátették: a veszélyes fák kivágását, illetve gyérítését azért végezték el így, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján a növényzet az újbóli megerősödése után kerítés helyett zárt sövényként  funkcionálhat majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában