Megemlékezés az Ady utcai 56-os emlékműnél

2023.10.23. 20:00

A forradalom Zalaegerszegen is győzött

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából Zalaegerszeg önkormányzata az Ady utcai ’56-os emlékműnél tartott megemlékezést október 23-án.

Antal Lívia

1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda

Fotó: Antal Lívia

- Mi, magyarok 1956. október 23-án szinte varázsütésre álltunk talpra - fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester. - Nem fogadtuk el a szovjet alkuk világát, a jugoszláv mintájú szocializmust, hanem valódi szabadságot, függetlenséget és nemzeti önrendelkezést akartunk.

A polgármester felidézte a zalaegerszegi eseményeket, többek között azt, hogy 1956. október 26-án elsőként a közgazdasági technikum tanulói tüntettek Csány László szobránál, majd az egyre gyarapodó tömeg a megyei pártbizottság Ady utcai székházához vonult, és Dénes István párttitkár lemondását követelte. A válaszként kapott sortűzben Németh Imre és Telenkó János meghaltak, és 24-en megsebesültek. A pártbizottság tagjai ezután a Körmenden állomásozó szovjet alakulathoz menekültek. A forradalom Zalaegerszegen is győzött.

Koszorúzás az 56-os emlékműnél balról jobbra: Vadvári Tibor alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző, Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter alpolgármester és Bali Zoltán alpolgármester
Fotó: Antal Lívia

- Az 1956-os hősök nem azért áldozták életüket, nem azért dolgoztak szüleink és nagyszüleink, hogy megtorpanjunk és elbizonytalanodjunk - emelte ki a polgármester. - 1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. Október 23-a azt üzeni, hogy él a remény, az erő, amellyel a történelem menetét alakítani tudjuk. Sőt, mi magunk vagyunk a történelem. Egy nemzet vagyunk, az a Magyarország és az a Zalaegerszeg, amely csodákra képes, ha összefog - hangsúlyozta végül Balaicz Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában