Ez történt

2023.09.15. 17:00

Térségi híreink

Mozsár Eszter

Országos Gaming Expo-t rendeztek Zalaegerszegen

Fotó: Pezzetta Umberto

Keszthelyről indult az oldtimerek balkáni versenye

Kalandokkal és élményekkel telve halad az öt napon át tartó II. Balkán Rally mezőnye a Kotori-öbölben lévő cél felé. A veteránautós- és motoros verseny résztvevőire csodás tájak s olykor izgalmak várnak. A mintegy száz résztvevő Budapestről indulva Keszthelyt, Banja Lukát, Szarajevót, majd Kalasint érintve jut el a Kotori-öbölig, egészen pontosan a boszniai Herceg Noviig, közben kihívásokat, feladatokat teljesítve. Az egyik ilyen, hogy út közben, meghatározott helyszínekről fényképet kell készíteniük, beragasztva azokat a viadal sok információt tartalmazó hivatalos albumába. Vértes János Benjámin főszervező a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, az első szakasz végén elmondta: utazásszervezőként előnyben részesíti az olyan élményeket, amelyek „komplexek, bonyolultak, s egyedül nehéz megvalósítani”. A Balkán Rally e szakmai szenvedélyből született. A célhelyszín megválasztását az is motiválta, hogy Montenegró gyönyörű, s olyan a hangulata, mint a francia Riviérának vagy éppen Dél-Olaszországnak, és erre a legtöbben nem számítanak, hiszen csak kevesen ismerik, tette hozzá a szakember, aki szerint a Balkán Rally attól is különleges, hogy kizárólag 1990 előtti járművekkel lehetett indulni.

Három új, körforgásos gazdasághoz kapcsolódó képzéssel debütálnak Nagykanizsán

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén köszöntötték azt a 137 magyar és 9 külföldi hallgatót, akik hét szakon kezdik meg tanulmányaikat. Az elnökség ünnepélyes bevonulását követően Dr. Molnárné Dr. Barna Katalin, a Pannon Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte az elsőéveseket. Beszédében kiemelte: a tanulmányaikat most kezdő hallgatóknak izgalmakkal teli időszak következik. Bizzer András alpolgármester is szólt a hallgatókhoz. Rámutatott: manapság az energia, a klíma, a fenntarthatóság és a nyersanyagok kérdése halaszthatatlan válaszokat vár éppen olyan tehetségektől és szakmai közösségektől, mint a Pannon Egyetem, s annak nagykanizsai kampusza. A 2023-as tanév egy újabb fontos, stratégiai mérföldkő elérését jelentette az egyetem életében, fogalmazott dr. Kaszás Nikoletta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatója. Három új, körforgásos gazdasághoz kapcsolódó képzéssel debütálnak, amiből kettő angol nyelven is indul. Mindennek eredményeként immáron mintegy 20 külföldi diák tanul Nagykanizsán. Az eskütételt követően Dr. Molnárné Dr. Barna Katalin és Dr. Kaszás Nikoletta kézfogással fogadta egyetemi polgárrá az elsőéves hallgatókat. Az eseményen a nagykanizsai zenetanárok alkotta a MeArMa Trió klasszikus zenei formációja is fellépett.

 

Országos Gaming Expo Zalaegerszegen

Székesfehérváron indult a 2023-as Országos Gaming Expo (OGEX), majd második állomásként Zalaegerszegre érkezett az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület (Esportmilla) roadshowja. A november végéig tartó OGEX az összes vármegyében várja az e-sportolókat, videójátékosokat és a legújabb trendek iránt érdeklődőket. Az Alsóerdei Sport- és Élményparkban nem csak videójátékokkal, hanem társasjátékokkal, kompetenciafelméréssel és egyéb ügyességi játékokkal várták a közönséget a nap folyamán. A látogatók autószimulátorokat, VR eszközöket és retró játékokat is kipróbálhattak. Ezenkívül nyomon követhették az OGEX 2023 e-sport versenyének, a Magyar E-sport Szövetség által kiírt Open Rocket League kupának a területi döntőjét. A vármegyei győztesek a budapesti döntőben játszanak majd a 2,9 millió forintos összdíjazású fináléban. Több mint 16 helyszínt rendeztek, mintegy 100 kipróbálható eszközzel, tájékoztatott Csanda Gergely főszervező. Mindig próbálnak olyan programokat is becsempészni, ami nem e-sport, így autófocizhattak a gyerekek, illetve fánkpályán csúszhattak végig. A roadshow-t november 25-26-án Budapesten, a Millenáris Parkban zárják. A rendezvény alatt edukációs előadásokat is szerveztek, ahol többek között arra keresték a választ, mik a videójátékok veszélyei, hogyan lehet megfelelő módon védekezni az online térben, milyen pozitívumokat adhat a gaming, a játékosok hogyan tudják pénzre váltani tehetségüket és kik azok a cosplayerek. A felnőttek mellett a programra több iskolából érkeztek csoportok, akik a retró játékok mellett az újdonságokat is kipróbálhatták.

 

Tökéletesen alkalmas logisztikai központ szerepére

A Nagykanizsai Foglalkoztatási Paktum projektek közeli lezárása alkalmából tartottak gazdasági-munkaerőpiaci szakmai konferenciával egybekötött állásbörzét a dél-zalai városban. A tanácskozás célja a projekt eredményeinek, illetve Nagykanizsa város és térsége időszerű és tervezett gazdasági, fejlesztési programjainak bemutatása volt. A konferencián elhangzott előadások sorában Balogh László polgármester Nagykanizsa befektetési kínálatát ismertette. Kitért arra, hogy a város földrajzi fekvése miatt tökéletesen alkalmas egy logisztikai központi szerep betöltésére, de arról is beszélt, hogy a városban 15-20 közepes nagyságú cég működik, s ez a több lábon állás a garancia a gazdaság életképességére. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő jövőbeni potenciális befektetési lehetőségekről szólva elmondta: kormányzati szándék, hogy Nagykanizsai és környéke is kapjon olyan beruházókat, amelyek által tovább erősödik a térség gazdasága, s jó esély mutatkozik arra, hogy egy-két éven belül két nagyobb vállalkozás is megtelepül itt, melyek 500-1500 fő közötti munkaerőigényt mutatnak. Emellett a vagongyár ügye sem merült feledésbe, csupán a koronavírus-járvány, illetve a háborús helyzet és az abból adódó gazdasági recesszió miatt későbbre tolódott. Az állásbörze kapcsán Polai György, a szervező Nagykanizsa és Környéke Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: 23 munkáltató, illetve négy olyan szervezet vett részt, amelyek segítik a munkakeresők elhelyezkedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában