Kirándulás, kultúra és gasztronómia

2023.09.20. 16:30

Szüreti felvonulás és roma nemzetiségi nap Galambokon

Roma nemzetiségi nappal egybekötött látványos szüreti felvonulást tartottak múlt vasárnap Galambokon. A menet kora délután indult a piactérről, s a résztvevők ugyanoda is tértek vissza, ahol kulturális bemutatók és gasztronómiai kínálat várt az érdeklődőkre.

Gyuricza Ferenc

A rendezvény egyik célja a tradicionális cigányzene bemutatása volt

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program szervezője az Együtt Galambokért Egyesület és a helyi roma nemzetiségi önkormányzat volt, de a dél-zalai település önkormányzata szintén támogatást nyújtott a szüreti felvonulás sikeres megtartásához. A rendezvény célja a magyar népi hagyományok, a szüreti-betakarítási időszakhoz köthető szokások, valamint a roma kultúra, gasztronómia és a cigányság tradicionális zenéjének a bemutatása volt, ez utóbbira több alkalmi formáció, köztük somogyiak is vállalkoztak. A felvonulás szintén a hagyományok jegyében zajlott, a résztvevők ruházatukkal is igyekeztek felidézni a tradíciókat. Az alkalomhoz illően feldíszített lovas kocsikból és traktorokból álló menet a település szinte valamennyi pontját érintette, míg közben a piactéren készültek az ételek, hogy a felvonulókat, valamint a roma napra kilátogatókat meg tudják vendégelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában