Ros Hasana Zalaegerszegen

2023.09.15. 19:30

Az új évet köszöntötte pénteken este a zalaegerszegi zsidó hitközség

Idén szeptember 15-én kezdődött a zsidó újév, azaz az év feje, a ros hásáná. A kétnapos ünnep az 5784. év beköszöntét jelzi a zsidó hittörténet szerint, e két nappal veszi kezdetét a tíz bűnbánó nap is, amelynek betetőzése jom kippur, ami idén szeptember 24-én este kezdődik.

Arany Horváth Zsuzsa

Rosenfeld Dániel kántor és Virágh Judit hitközségi elnök

Fotó: Arany Horváth Zuzsa

Minderről Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke beszélt a közösség péntek esti ünnepe kezdetén, majd meggyújtották a gyertyákat és a ünnepi dallamok felhangzása mellett barcheszt kóstolhattak a résztvevők. (Az év megédesítése érdekében mézbe mártott kalácsféleség formája azért kerek, hogy kerek legyen az esztendő.)  A hitközség kántora, Rosenfeld Dániel Imre szólaltatta meg a sófárt, aki ajándékkal is készült a közösség tagjainak. (A hagyomány szerint Ábrahám e napon helyezte oltárra fiát, Izsákot, aki helyett végül egy kost áldozott fel. E kos szarvából készült az első sófár.) A ros hásáná zalaegerszegi rendezvényén más felekezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel a zalaegerszegi közösséget, Gecse Péter alpolgármester személyében a zalaegerszegi városi önkormányzat képviseltette magát és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett az ünnepi programon. A hitközség tagjai szombaton a Zala-partra mennek a kenyérmorzsa vízbe szórása hagyományát felélesztve, mely a bűnöktől való megszabadulást szimbolizálja. A zsidó hitélet szerint a hónap végén következik majd az önfeledt öröm ideje, a szukot, a sátoros ünnep, mely 8 napig tart, október 7-én pedig a Tóra örömünnepét tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában