Halak, rákok, kagylók, algák

2023.08.10. 10:00

Nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Nyílt napot tart Tihanyban augusztus 25-én, pénteken a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Szabó Judit

Fotó: Szabó Judit

Az édesvizek környezettani kutatásába aznap 9 és 16 óra között tekinthetnek be az érdeklődők. Az intézet parkjában, az árnyas fák alatti akváriumokban a Balaton parti övében élő halakat lehet megnézni, de lesznek ott makrogerinctelenek is, rákok, csigák, kagylók. Kiderül, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és az is, hogyan segítenek az édesvízi kisrákok a vízminőség védelmében. A nap folyamán többször is bemutatják, hogy milyen egy vízmintavétel a gyakorlatban, és a vett mintában vízi gerincteleneket keresnek, írják a honlapjukon. 
Meg lehet nézni a Közép- Európában egyedülálló mezokozmosz rendszert, ahol a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális folyamatokra is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. 
Aki kedvet érez, tesztelheti tudását kvízjátékban, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is. Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, megnézhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. 
A nap folyamán több alkalommal vezetett tudományos túrát lehet tenni az épületben, mely során kiderül, hogy mik azok a mikroszennyezők és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre.
Lesz előadás a balatoni algahelyzetről, és az élőhely átalakítások ökológiájáról, és az intézet inváziós fajoktról szóló filmjét is levetítik. A program ingyenes, és a BALATORIUM ökológiai hét része, az események szombaton és vasárnap az Intézet kutatóinak részvételével az örvényesi szabadstrandon folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában