Sikeres volt a helyi védekezés

2023.08.11. 18:00

Levonult az ár Zalában

A hét eleji gyengén felhős, napsütéses és jórészt csapadékmentes időjárás nagyban csökkentette a Zala vármegyei patakok és folyók vízállását, melynek következtében mozgó vizeink folyamatosan apadnak. - áll a Zala Vármegyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

Zaol.hu

Árvízvédelem Tótszerdahelyen

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az árvíz elleni védekezés az elmúlt napokban elsősorban a zalai tűzoltóknak és önkénteseknek jelentett feladatot, melyben a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei is részt vettek. A védekezés összesen 255 főnek - 8 hivatásos, 67 önkéntes tűzoltónak, 40 önkéntesnek, valamint a veszélyeztetett települések önkénteseinek - adott munkát.

Árvízvédelmi fokozatot a Mura folyót illetően kellett elrendelni, ezenkívül a vármegye több vízfolyásán (Zala, Kerka) is árhullámok vonultak le, utóbbiak esetében azonban árvízvédelmi és lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.

A Murán levonuló árhullám több települést is veszélyeztetett:

Muraszemenye cserneci településrészén a Zrínyi utca tekintetében volt szükség homokzsákos védekezésre, a nyúlgát építéséhez 3500 darab homokzsákot használtak fel. Az árhullámmal a sportpálya és a játszótér is érintett volt, melyek fertőtlenítését országosan egyedülálló módon, permetező drón segítségével tervezi végrehajtani az önkormányzat, a jövő hét elején.

Murarátkán a III. fokú készültséget követően, az augusztus 6-án telepített mobil gátat szerda reggel elbontották, a településen áthaladó 7538-as úton a közlekedés szerdán délelőtt 10 órakor megindulhatott.

Tótszerdahelyen 13.000 darab homokzsák felhasználásával magasították meg a töltést, a gátakra nehezedő nyomás azonban az apadás miatt ebben az esetben is jelentősen csökkent, a buzgárok, átszivárgások megszűntek, a korábban veszélyeztetett ingatlanba a lakók itt is visszaköltözhettek.

Molnáriban a folyó tetőzéséig 16.000 darab homokzsákot helyeztek el a védekezés során, azonban az árhullám levonult, a töltésen elhelyezett ideiglenes védművet a csütörtöki bejáráson tapasztaltak alapján az elkövetkező napokban elbontják. A település szélén elhelyezkedő vízkivételi helyek biztosítva vannak, az árhullám nem okozott üzemzavart.

A Mura folyón a keddi 552 cm-es tetőzést követően szerdán 424 cm volt a vízállás, így az árvízvédelmi készültség III. fokról II. fokra csökkent. A vízgyűjtő területen augusztus 9-én mintegy 10-15 mm csapadék hullott, ez azonban nem befolyásolta számottevően a folyó apadásának ütemét, a vízállás csütörtök délelőtt tovább csökkent 379 cm-re, a korábban elöntött területekről a víz visszavonult, vagyis I. fokú védekezés lépett érvénybe.

Dr. Sifter Rózsa főispán a vármegyei területi védelmi bizottság elnökeként folyamatosan egyeztetett a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi igazgatóival, mint a védekezést irányító szakmai vezetőkkel, augusztus 7-én, hétfőn pedig a Védelmi Titkárság munkatársaival együtt helyszíni bejárás keretében győződött meg a védekezési folyamat aktuális állapotáról.

A Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az érintett települések polgármestereinek és jegyzőinek az árvízzel kapcsolatosan, közegészségügyi-járványügyi szempontú tájékoztatót, valamint az árvíz-belvíz esetén fellépő teendőkről (fertőtlenítés, lakossági tájékoztató, stb.) szóló szakmai ajánlást bocsátott rendelkezésre.

A helyi védekezés sikeressége miatt a területi védelmi bizottság összehívása nem volt indokolt, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei, valamint az érintett települések polgármesterei nagy hozzáértéssel végezték feladataikat és irányították az önkéntesek munkáját, melynek köszönhetően az árvízvédelmi helyzet kezelése Zala vármegyében megfelelő módon zajlott.

A Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság Titkársága, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, illetve a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban továbbra is ügyeleti rend szerint látja el a védekezéssel kapcsolatos feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában