Sikeres volt a pótfelvételi a MATE-n

2023.08.31. 10:00

Keszthelyre harminchatan kerültek be, s a növényvédelmi továbbképzés is sokakat vonzott

A pótfelvételi eljárásban 539-en nyertek felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, ami 64 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Keresettek az ősszel induló szakirányú továbbképzések is, ezekre 384 jelentkezés érkezett.

Péter B. Árpád

A MATE-ra 64 százalékkal többen kerültek be a pótfelvételi során, mint tavaly. Képünkön az agráregyetem gödöllői központi épülete (Fotó: MATE)

A pótfelvételi során a MATE-ra összesen 950-en jelentkeztek, a szükséges ponthatárokat 539-en érték el. Közülük 221 leendő hallgató az agrár- és élelmiszertudományi területekre nominált sikerrel, emellett kiugróan népszerűek voltak a pedagógiai stúdiumok is, ezekre 161-en kerültek be.

– A MATE iránti fokozott érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy az egyetem megalakulása óta eltelt két és fél évben végzett munka beérett, az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik, s az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott prof. Gyuricza Csaba rektor. – Külön öröm, hogy a már diplomával rendelkezők közül mintegy négyszázan bővítenék tudásukat egyetemünk valamelyik szakirányú továbbképzésén, hogy új ismeretek birtokában további előnyre tegyenek szert a munkaerőpiacon.

A pótfelvételi eljárásban a MATE kaposvári campusa volt a legnépszerűbb, oda 196 „gólyát” vettek fel. Gödöllőre 172-en, Budapestre 90-en, Gyöngyösre 41-en, Keszthelyre 36-an, Szarvasra pedig négyen került be. A legtöbb jelentkezőt (66) a kaposvári gyógypedagógia alapképzés vonzotta, a mezőgazdasági mérnöki és a kertészmérnöki alapszakokra pedig egyaránt 45-en kerültek be.

A szakirányú továbbképzések közül a keszthelyi növényvédelmi, a gödöllői talajtani, illetve létesítményenergetikai szakmérnöki képzés volt a legnépszerűbb, derül ki a MATE összefoglalójából.

Ezen oktatási formára – más területeken is – további felvételizőket vár az egyetem. A korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre szeptember 5-én 20 óráig lehet jelentkezni a MATE honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában