A szegények és elesettek támogatója volt

2023.08.13. 17:00

Kanizsai Dorottya alakja a homokkomáromi szoborparkban

A középkori magyar történelem egyik jelentős alakját, az ország első asszonyának is nevezett Kanizsai Dorottyát ábrázoló alkotással bővült a homokkomárori templomhoz vezető mise út szoborparkja.

Gyuricza Ferenc

Kanizsai Dorottya szobrát Nikli Zsolt (jobbról) áldotta meg. A képen Tislér Zoltén és Singula Ferencné látható még

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Csávás Csaba és Tislér Zoltán közös alkotását szombaton délután avattál fel a dél-zalai községben. Az esemény egyben az idei kézműves műhely, a Csinga-napok záróeseménye is volt egyben. Az avatóünnepségen Singula Ferencné polgármester mondott köszöntőt, ebben többek közt kiemelte: Kanizsai Dorottya személye onnan lehet ismerős még a térségben élők számára, hogy az ő nevét viseli a nagykanizsai kórház.

Tislér Zoltán – mint a szobor társalkotója, illetve a Csinga-hegyi kézműves műhely vezetője – szintén méltatta Kanizsai Dorottyát. Szólt arról, hogy a XV-XVI. században élt magyar főúrnő a szegények és elesettek támogatója volt. Egyik legismertebb tette, hogy a tragikus végkimenetelű mohácsi csatát követően ő temettette el a harcmezőn maradt halottakat, megadva ezzel nekik a végtisztességet. A Homokkomáromban felállított szobra szintén ehhez az eseményhez kapcsolódik, hiszen lámpással a kezében ábrázolták, utalva arra, ahogy a csatatéren keresi az elhunyt vitézeket.

Tislér Zoltán emellett azt is elmondta: az idei kézműves műhely négy szekcióból állt. Az egyik ebből a fafaragóké volt, az utóbbi években azonban már csak egy-egy szobor elkészítésére vállalkoznak, mert a többi állagmegóvása és javítása is jelentős terhet ró rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában