Apátiak egyeztettek

2023.08.26. 12:00

Jövőre folytatódik a települési találkozók sorozata

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt idén nem rendezik meg az Apáti nevet viselő települések találkozóját, de azért a partnerközségek vezetői ezúttal is személyesen egyeztettek.

Péter B. Árpád

Az apáti polgármesterek úgy döntöttek: jövőre folytatódik a kulturális sorozat

Fotó: ZH

A helyszín ezúttal a Veszprém vármegyei Monostorapáti volt e hét szerdán. A házigazdák mellett a megbeszélésen részt vettek a zalai Alsónemesapáti, Nemesapáti és Zalaapáti, a vasi Gencsapáti és a tolnai Bátaapáti vezetői, s hozzájuk telefonon csatlakozott Somogy-, illetve Kisapáti polgármestere.

A „települési csúcs” kapcsán Vincze Tibor, Zalaapáti első embere emlékeztetett, az apátiak találkozóját utoljára 2022 júniusában tartották meg, majd egy őszi, informális tanácskozáson úgy határoztak a településvezetők: idén nem rendezik meg a kulturális, közösségépítő rendezvényt.

Ennek oka az volt, hogy az orosz-ukrán háború olyan gazdasági nehézségek elé állította a településeket, amelyek óvatos és fegyelmezett gazdálkodást kívánnak. Vagyis a takarékosság jegyében rendeltek el egy év szünetet.

A polgármesterek azonban most ismét összejöttek, és több fontos kérdésről döntöttek monostorapáti egyeztetésükön. Határoztak például arról, hogy 2024-ben Gencsapáti lesz a helyszíne a hagyományos találkozónak, az időpontot azonban nem jelölték ki, ennek jogát átadták a rendező településnek.

A polgármesterek tanácsa abban is megállapodott: a rendezvényt a korábbiaknál szűkebb létszámban kell megszervezni, tekintettel az önkormányzatokra kiható gazdasági nehézségek miatt. A településvezetők megegyeztek abban is, idén elindítják az eseménysorozat hátterét biztosító alapítvány megújítását.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az Apáti nevű települések közötti kapcsolatot továbbra is ápolni, erősíteni kell, s ennek egyik kiváló módja az évenként megszervezett kulturális, baráti találkozók sorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában