A Veszprémi Művész Céh beszélgetős sorozata

2023.07.04. 18:30

Tánczos György festőművész vall művészetéről

Júniusban indult és szeptemberig tart a Veszprémi Művész Céh Múzsák Kertje elnevezésű programsorozata a Dubniczay-palotában, ahol péntekenként 16 óra 30 perckor a céh tagjai mesélnek magukról, tevékenységükről, zenei és irodalmi inspirációikról, műtermi titkaikról. Július 7-én Meixner Etelka porcelán-tervező iparművész és a zalaegerszegi Tánczos György festőművész lesz az előadópáros.

Mozsár Eszter

Tánczos György és mögötte egy vizes aktos sorozat korábbi kiállításáról

Forrás: ZH

A helyszínről, azaz a Művészetek Háza kortárs művészeti központról annyit érdemes tudni, hogy 1993-ban jött létre, jelenleg a veszprémi barokk vár nyolc műemléképületében fogadja a látogatókat. A hely művészeti, szellemi centrumként működik, s egyben turisztikai vonzerővel is rendelkezik. Öt kiállítóhely működik a házban: a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, a Csikász Galéria, a Dubniczay-palota, a Várgaléria és a Magtár. Az intézmény háromévenként rendezi meg a Veszprémi Tavaszi Tárlatot.

Tánczos György a szülőföldjére tér vissza minden alkalommal. Az Ady-gimnázium ajkai származású művésztanára Veszprémben járt középiskolába, s több alkalommal vett részt a város különféle kulturális programjain. Ezúttal beszélgetős esten mesél magáról kollégájával együtt, miközben rögtönzött kiállításon mutatnak be ízelítőt eddigi munkásságukról. Eső esetén a Várgalériában rendezkednek be. A program egyébként a Veszprém-Balaton 2023 EKF része.

- Egy PowerPointos előadással készülök, amit különféle kiállításokról készült kisfilmekkel, fényképekkel illusztrálok. A céh javarészt Veszprém vármegyei társaság, én Veszprémben érettségiztem. Középiskolában Veszeli Lajos volt a mesterem, aki egyébként 1979 és 1991 között a veszprémi Napló szerkesztőségénél rajzolóművész, képzőművészeti szerkesztő volt. Etelkával régóta ismerjük egymást, 2015-ben állítottunk ki közösen Lovason a Nagy Gyula Galériában. Idén leszek ötvenéves, a tervek szerint Ajkán és Pécsen már biztosan lesz jubileumi tárlatom jövőre – felelte érdeklődésünkre Tánczos György, aki hozzátette: 2015 óta témája a képeinek a jellegzetes, vízben lebegő női akt.

A program plakátja.
Forrás: VMC

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában