Rejtély az egész város

2023.07.30. 10:00

Ismét sétára invitálta az érdeklődőket a zalaegerszegi Tourinform Iroda (videó)

Egy teljesen új útvonalon hívta sétára az érdeklődőket pénteken délelőtt a Tourinform Zalaegerszeg marketing referense, Tódor Tamás. A Titkok, ízek, szerelmek fantázianevet viselő programsorozatban ezúttal hajmeresztő és hátborzongató történeteket is hallhattak a résztvevők.

Mozsár Eszter

Tódor Tamás (jobbra) ezúttal főleg a modern belváros titkait fedte fel.

Fotó: Pezzetta Umberto

Tódor Tamás igyekszik mindig új történetekkel, információkkal előrukkolni. Nem volt ez másként a Rejtély az egész város című program során sem.

- Az irodától indultunk, majd a Keresztury és az Európa téren át jutottunk el a város emblematikus szökőkútjához. Ez olyan városrész, amely a legnagyobb mértékben változott meg az 50-60-as években – mesélte az idegenvezető. - A régi családi, polgári házakat lebontották, új modern városcentrumot építettek a helyükre. Ez a séta valóban eltérő klasszikus sétáinktól, ami a Deák tértől a Dísz térig tart.

Az idegenvezetés során az egyik leghajmeresztőbb történet, a Koma Mária által elkövetett döbbentes gyilkosság is elhangzott. A Dísz téren állt egykor az a Kossuth utca 16. szám alatti ház, aminek tulajdonosa, Rózsa Ilona albérlőként fogadta be a 24 éves Koma Máriát 1955-ben. Egy év múlva, 1956 szilveszter éjszakáján összeszólalkoztak, majd Koma Mária dulakodás közben megölte főbérlőjét, később feldarabolta, a megcsonkított test egy részét a Zala folyóba dobta. A forradalom miatt statárium volt, így a rögtönítélő bíróság döntése után a tettest öt nap múlva kivégezték.

- Felidéztük a régi tavacskás sziklakertet, ami a mai Keresztury tér helyén áll. A fagylaltozó és környéke az első városi fotós szelfipontok közé tartozott – folytatta Tódor Tamás. Ugyancsak itt építették fel Zalaegerszeg, sőt a vidéki Magyarország első modern bevásárló központját: a Csemege, a Domus és a Centrum Áruházat. Szerettek volna egy szolgáltató házat is építeni, ám ahhoz le kellett volna bontani az Ispita épületét, ezért azt a Rákóczi útra tervezték és húzták fel.

A Titkok, ízek szerelmek sorozatban a mostanin kívül még három témával foglalkoznak, így időutazást tehetünk a város múltjába, régi romantikus történeteket ismerhetünk meg, illetve a zalai, göcseji kulináris élvezetekről hallhatunk, ételeket kóstolhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában