Helyi közélet

2023.07.27. 17:00

Híreink a térségből

Mozsár Eszter

Az idei tanévben kiemelkedő eredményt elért diákok és felkészítő tanáraik Balogh László polgármesterrel

Fotó: Gergely Szilárd

169 hallgató vehette át oklevelét a keszthelyi egyetemen

169 hallgató vehette át oklevelét a MATE Georgikon Campus diplomaosztóján, amit a napokban tartottak Keszthelyen. Az agrárszektor számos területén végeztek az egyetemisták. Az ünnepségen elhangzott, aki a keszthelyi egyetemen szerzi meg a diplomáját, annak egyenes az út a munka világába, az intézmény ugyanis garancia arra, hogy megfelelő tudással lépnek ki innen a szakemberek. A frissen végzettek nevében Dezső Dániel növényorvos búcsúzott, aki társai mellett kiemelte a család és az oktatók támogatását is. Az ünnepségen dr. Rózsa László campus-főigazgató arról szólt, hogy az agrárszektorban folyamatos fejlesztések zajlanak. Népszerűek a szakok, 2022 őszén 400 első éves hallgatót tudtak felvenni. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, a térség büszke erre a felsőoktatási intézményre. Vozár Péterné alpolgármester hangsúlyozta, a mezőgazdaságban hosszú távra terveznek, az egyetem pedig megadja azt a hátteret, ami szükséges, hogy hivatásukra leljenek a későbbiekben a most végzettek. Az ünnepség végén kitüntetés adtak át az egyetem tanárainak, dolgozóinak.

Új feladatot vállalt az elismert zalaegerszegi orvos

A közelmúltban szentelték diakónussá dr. Marx Gyulát, a Zalaegerszegen ismert és elismert orvost, többgyermekes édesapát és nagyapát. Marx Gyulát eredetileg dr. Székely János megyéspüspök kereste meg azzal, hogy négy embert szeretne beiskolázni diakónusnak, s közülük, ha vállalja, ő lenne az egyik. Immár felszentelt személyként úgy véli, nyilván egy grémium választotta ki őket, s valószínűleg az is nyomott a latban, hogy volt teológiai végzettsége. Emellett az egyházmegyében végzett munkája alapján láthatták, mi várható tőle. A felszentelést követően a megyéspüspök egyrészt a civilek evangelizációjával kapcsolatos munkacsoport vezetését bízta rá, s arra kérte, hogy pasztorálja a szociális otthonok dolgozóit és lakóit. Marx Gyula felidézte, nem mozog ismeretlen terepen, hiszen ifjúkorától jegyesek és bérmálkozók felkészítését segítette, s azt gondolja, a kertvárosi plébánián szintén megtalálja majd a maga tennivalóját. A diakónus úgy látja, sokan vannak, akik elindultak a vallás felé, ám útközben valami elhalt bennük. Azokat, akikben életük nehéz helyzeteiben felmerül, hogy van-e Isten, véleménye szerint abban a szituációban kell elérni és valamiféle támaszt biztosítani. A segítségnyújtás módját mindig a plébánossal egyeztetve határozzák majd meg. Egyes szentségek kiszolgáltatására ő is jogosult, gyóntatásra, miseáldozat bemutatására azonban nincs felhatalmazva.

Jobban figyeljünk a vezetni tanulókra Zalaegerszeg utcáin

Több évvel ezelőtt a diákok körében főleg a nyár volt a jogosítványok megszerzésének ideje. Mára már kicsit árnyaltabb a kép, a fiatalok a szünidőben dolgoznak, hogy éppen a vezetői engedélyhez, vagy más terveikhez szükséges költségeket maguk fizessék, így tehermentesítve a családot. A zalaegerszegi Inhof András 2004 óta dolgozik gépjármű szakoktatóként. Az Alfa Autósiskola vezetője arról mesélt, hogy inkább ritkábban mint többször előzékenyek velük a városi vezetés során az autósok. A szakember hozzátette, a jogosítvány megszerzése a mai világban nemcsak előny és szabadságot nyújt, hanem sok esetben a munkavégzéshez szükséges és elengedhetetlen. Személyes tapasztalata, hogy az utóbbi időben kevesebb a szünidőben a fiatal, sokan vállalnak ilyenkor inkább nyári munkát. Nincs már akkora különbség a vezetési intervallumokban, mint régebben. Náluk 7800 forint egy óra, harminc a kötelező gyakorlati óraszám, de a mostani közlekedési körülményeket tekintve sokszor ötven óra is szükséges. Így tehát 400-500 ezer forint közé tehető mindennel együtt a jogosítvány megszerzése.

Ismét nagyszabású ünnepség lesz Csácsban augusztus 20-án

A Magyar Mise című rockoratóriumot láthatják mindazok, akik ellátogatnak augusztus 19-én a csácsi Szent István-szobornál tartandó ünnepségre. A hagyományokhoz híven a városrészben minden évben ezen a helyszínen emlékeznek meg az államalapításról. A beharangozó sajtótájékoztatót a viharos, esős időjárás miatt az iskolában tartották, ám a szervezők bíznak abban, hogy augusztus 19-én, szombaton este 20 órakor szabadtéren ünnepelhet a nézőközönség. Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő emlékeztetett, hogy 2000-ben készült el a szobor, s azóta minden évben méltó módon emlékeznek meg az államalapítás és az új kenyér ünnepéről. A színpadot a szoborral szemközti zöld területre építik meg, mondta a rendezők nevében Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója. Ezer ülőhelyet biztosítanak a színpad előtt, ahol Tolcsvay László-Tolcsvay Béla egyórás rockoratóriuma csendül fel Sáfár Mónika, Dobos László, Tolcsvay László, Tóth József, valamint a Rotunda Énekegyüttes közreműködésével, vezényel Tóthné Mózer Annamária. A szervezők hozzátették, hogy a szobor melletti területen saját magukkal hozott plédekre, székekre is ülhetnek a nézők. Rossz idő esetén a program a 600 főt befogadó Art moziban valósul meg. Az ingyenes rendezvényre regisztrációs jegyet kell kérni személyesen a mozi pénztárában, amit augusztus elsejétől minden nap 15 és 20 óra között lehet igényelni, személyenként maximum négyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában