Miénk itt a tér

2023.07.22. 11:00

A zalaegerszegi Dísz tér története

A Kossuth utcán megépült Csipkeház és az elkészült Tudomány és Technika Háza épülete között elkezdődött az új tér kialakítása 1981 októberében. Ekkor még az elképzelés az volt, hogy betonlapokkal borítják, de úgy, hogy a 40x40 centiméteres lapok között 5 centis hézagokat hagynak, s azt gyepesítik, így majd nem hat betonteknőnek a tér, melynek közepére hangulatos szökőkutat terveztek.

Nagy Betti

Befejeződött a Dísz tér burkolása, 1982. augusztus 14. Arany Gábor fotója

Fotó: ZH Archív

A városlakók aggódtak a Tudomány és Technika Háza előtt álló három fa sorsáért, de megnyugtatásként a tervezők elmondták, hogy védett faként mindhárom szerepel a tervrajzon. És hogy a Dísz tér hangulata kellemesebb legyen, a Kossuth utcára merőleges szakaszra is fákat ültetnek majd, írja a Zalai Hírlap korabeli száma.

1982 májusában elkezdődött a Dísz tér végleges kialakítása. Megkezdődött az árokásás, a KÉV, az Édász és a vízmű emberei egyszerre fogtak hozzá a munkához. Az illetékesek megállapodtak abban, hogy a négyzet alakú teret úgynevezett mosott diabáz adalékanyagos, 40x40 centiméteres, 6 centi vastag betonlapokkal fedik. Ezek színe szürkésfehér, illetve szürkésfekete. Az utóbbiakból sávokat építenek be az alapvetően világos lapok közé. Két oldalt zöld sáv szegélyezi a teret, fákkal, apróbb bokrokkal, dísznövényekkel. Előttük egy- és többszemélyes pihenő ülőkéket helyeznek el. A térvilágítást gömb alakú búrákkal oldják meg. Az ünnepélyes avatásra 1982. augusztus 19-én került sor.

A Zalai Hírlap 1984. december 16-ai lapszáma adta hírül, hogy Pelényi Gyula építész és Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész közös tervei alapján elkezdődött a díszkút építése, melyet egy medence övez majd, körülötte pihenőhelyekkel. A Tulipán kútszobrot 1985. május 10-én, Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának centenáriumi ünnepsége alkalmából adták át. A bronztulipán megvalósítását mesteremberek is segítették, így Bus Ferenc és Ivanics Gyula ács, Jóna Lajos kőműves, Simon Béla vízvezeték-szerelő, Mészáros József villanyszerelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában