Az erős identitás jelenti a jövő zálogát

2023.07.07. 20:00

A magyarságmentő hősökre emlékeztek Zalaegerszegen

„A pozsonyi csatát a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelmeként tartjuk számon, amelyet követően több mint 120 esztendeig nem támadták meg hazánkat”. Dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét pénteken délután Zalaegerszegen, a Pozsonyi csata 1116. évfordulójára emlékező rendezvényen. A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete koszorúzással egybekötött ünnepségét a hagyományokhoz híven a Baross ligeti emlékműnél tartották.

Mozsár Eszter

A megemlékezést a hagyományokhoz híven a Baross Ligetben tartották.

Fotó: Seres Péter

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt ügyvezető főtitkára a 907. július 3-7. között zajló győztes csata jelentőségét kiemelve elmondta, hogy II. Konrád német-római Császár 1030-as támadásáig nem lépett nyugati sereg Magyarország területére. A német uralkodó az alig megszilárdult magyar királyságot szerette volna hűbéresévé tenni, ám Szent István király meghátráltatta a megszégyenített uralkodót. Ott és akkor ismét győzedelmeskedett a hősiesség és a bátorság, mondta a miniszterhelyettes.

- Egy nemzetet nem lehet félreállítani, nem lehet megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával és világos jövőképe van. A mi gyökereink messze a nyúltba nyúlnak vissza, megtartva bennünket ezeregyszáz esztendőn át. Megmaradásunk záloga, hogy mindig tudjuk, honnan jöttünk és hová megyünk – mondta dr. Latorcai Csaba.

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes volt a zalaegerszegi megemlékezés szónoka.
Fotó: Seres Péter

A politikus a jelenlegi világpolitikai és gazdasági viszonyokat megemlítve hozzátette: a jövőt csak akkor nyerhetjük meg, ha megőrizzük szuverenitásunkat, magyarságunkat. Jelenleg a tárgyalóasztal jelenti a csatateret és ott kell kiállni értékeink és érdekeink mellett. Határozott cselekvéssel tudjuk megvédeni békénket, szabadságunkat, függetlenségünket.

Dr. Latorcai Csaba beszéde előtt a két szövetség elnöke, Paál István adott történelmi áttekintést. A résztvevőket Illés Csaba, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Szervezetének elnöke köszöntötte. A rendezvényen a Mindszenty-gimnázium diákjai zenés-irodalmi műsorral készültek. A megemlékezés végén a város és a megye vezetői, civil és vallási szervezetek, intézmények képviselői helyezték el koszorúikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában